3D принтиране - нова ера в принтирането

3D принтирането, известно още като адаптивно производство или производство на добавки е процес, противоположен на традиционния метод на производство на обекти. При него, вместо да се отнема материал, за да се оформи предмета или прототипа се наслагват слой върху слой.

3D принтиране

Как работи триизмерния принтер?

Преди да започне реалното принтиране се създава дизайн на обекта, който трябва да бъде отпечатан. Това се извършва с помощта на специален софтуер CAD. След като дизайна е готов и превърнат в цифров файл се подава на триизмерния принтер, който го отпечатва, наслагвайки слой след слой материал до пълното му завършване.

 

Кои са най-популярните технологии за 3D печат?

SLA (стереолитография)

Разработена през 80 - те години на миналия век, SLA е първата технология, която се използва по-широко. Този вид триизмерно принтиране остава един от най-популярните методи за отпечатване и днес. Технологията използва лазер за трансформиране на течна смола в твърда пластмаса чрез процеса фотополимеризация. От всички технологии на 3D принтиране , стереолитографията е тази, която произвежда части с най-висока прецизност.

SLS (селективно лазерно синтероване)

Този вид технология е най-използвана в индустрията. Селективното лазерно триизмерното принтиране се основава на топенето на прахообразен материал. SLS принтерите използват лазер с висока мощност, за да стопят и слеят малки частици полимери на прах. Тази технологията е идеална за отпечатване на части със сложна геометрия. Формованите части чрез този вид триизмерно принтиране имат отлични механични свойства и якост, подобни на шприцованите части.

 

CFF (непрекъснато производство на влакна)

При непрекъснатото производство на влакна 3д принтерът използва две дюзи за печат. Едната дюза работи като типичен процес на екструдиране, отлагайки пластмасова нишка, която образува външната обвивка и вътрешната матрица на обекта. Втората дюза нанася непрекъснато композитно влакно от въглерод, фибростъкло или кевлар към всеки слой. Нишките композитни влакна, които се прибавят по време на 3D принтирането увеличават значително здравината на принтираните обекти.

FFF/FDM (нажежаема жичка)

FDM (Fused Deposition Modeling), известен още и като FFF (Fused Filament Fabrication) се счита за най-разпространения метод за 3D печат. Основните елементи на тази технология са печатна плоча, върху която се отпечатва обекта и макара от нишки, която действа като печатен материал и екструдер. По време на принтирането материала се развива от макарата, разтопява се от екструдера на 3Д принтера и се наслоява слой върху слой, докато изгради частта или обекта напълно.

ADAM (Atomic Diffusion Additive Manufacturing)

ADAM е индустриален метод за печат на метал. На пръв поглед тази технология на 3D принтиране доста прилича на FDM, но всъщност двете технологии са доста различни. Единствената прилика между тях е, че и двете използват метални прахове, вградени в пластмасови свързващи вещества (макари с нишки). При ADAM, когато пластмасата, която задържа металните прахове се разтопи праховете се сливат и от тях се отпечатват елементи с различен дизайн. Процесът на синтезиране се извършва отново слой по слой до пълното отпечатване на елемента. Тази технология дава възможност да бъдат създадени големи безшевни обекти с голяма издръжливост.

DLP (цифров светлинен печат)

При тази технология на печатане е много подобна на стереолитографията, като разликата е, че при DLP се използва различен източник на светлина (панел с течни кристали). Тази технология използва по-конвенционални източници на светлина, които се контролират с помощта на микро огледала.  Дисплейният панел с кристали работи като фото маска. Тъй като проектора е цифров, изображението на всеки отпечатан слой е набор от квадратни пиксели, наречени воксели.

MJP (MultiJet)

MJP печата е вид мастиленоструен печат, чиято технология се основава на печатаща глава, която нанася слой по слой пластмасова смола или восъчен формовъчен материал. MultiJet печата се използва за производство на детайли, елементи и обекти с фини форми. 3Д принтерите, които отпечатват с тази технология са с висока разделителна способност и са доста лесни за използване. Едно от най-големите предимства на MJP технологията е, че отстраняването на поддържащия материал става много лесно и дори и най-деликатните елементи и сложни вътрешни кухини могат да бъдат напълно почистени и без никакви повреди.