4 съвета за грижа за акнеична кожа

4 съвета за грижа за акнеична кожа

Ежедневната грижа, съобразена с типа на кожата, е от съществено значение, особено когато става въпрос за акнеична такава. Важно е да я почиствате достатъчно добре, за да премахнете мъртвите клетки, излишния себум и замърсяванията.

Независимо дали под душа или пред огледалото, изберете серия продукти, които да са предназначени точно за такъв тип грижа. Добър пример са продуктите на Eucerin от серията Dermopure, както и тези на Bioderma от серията Sebium

Основното е да избягвате козметика, която притежава изсушаващи съставки, като алкохол, което е често правена грешка от хората с мазна кожа. Сухата кожа е по-склонна към възпаления и кожни несъвършенства. 

Ако и вие искате да се грижите правилно за лицето си, продължете да четете. Подготвили сме ви няколко стъпки, които да направят кожата ви здрава, сияйна и без пъпки. 

4 съвета за грижа за акнеична кожа

Източник на изображението: pexels.com

Премахване на грим

Макар и да нямате сили да премахвате грима си вечер, това е задължително, за да избегнете развитието на акне и комедони. Отстранете го с с нежни движения, без агресивно триене. 

Не забравяйте, че при акнеична кожа трябва да избягвате докосването на кожата и прекалено агресивното търкане. Това е така, защото кожата започва да се чувства “атакувана” и ще реагира, като произвежда повече себум. 

Ексфолиране на кожата

При малки черни точки е препоръчително да правите нежна ексфолиация на кожата не повече от веднъж седмично. Такъв тип процедури обаче не се препоръчват при такава, която има сериозни несъвършенства и червени пъпки, тъй като могат да предизвикат сериозно раздразнение. 

Когато ексфолирате кожата си, нека да е след нейното почистване и преди нанасяне на хидратираща кожа. Целта на тази ексфолиация е да елиминира мъртвите клетки, за да подобри текстурата на кожата и да стимулира нейната микроциркулация. Освен това тя подобрява ефективността на маската, серума и крема след това. 

Подходяща маска за лице

Правенето на маска за лице веднъж седмично върви ръка за ръка и с ексфолирането. И тук ключово е да изберете маската, която е подходяща за вашата кожа и напълно съобразена с несъвършенствата ви. 

Активните съставки за мазна кожа с разширени пори, черни точки и акне са зелена и бяла глина. 

Ако кожата ви е суха и чувствителна, независимо, че има пъпки и несъвършенства, е добре да се спрете на следните активни съставки:

  • Алое вера;
  • Невен;
  • Бяла глина;
  • Розова глина.

Без пипане на пъпките по лицето

Ако някой каже, че никога не се е изкушавал да стиска пъпките по лицето си, очевидно лъже. Много е изкушаващо да “пукнете” пъпката, която ви пречи вече цяла седмица, но трябва да се научите да устоявате на такъв тип изкушения. 

Но защо? Защото така рискувате да си причините инфекция и да влошите възпалението, което може да доведе до белези. Най-правилният начин за третиране на пъпките е да посетите дерматолог, който да ви предпише подходящо за вас лечение. Козметикът също би помогнал, отстранявайки пъпките внимателно и в стерилна среда. 

Ще завършим статията с това, че е много важно и да пиете достатъчно вода, за да хидратирате организмата. Дехидратацията води до дисбаланс, който е предпоставка за появата на акне. Освен това е добре да избягвате сладкиши и глутен, които повишават възпаленията в тялото, които също правят шанса за развитие на акне още по-голям.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram