5 добри причини да спрете да се съобразявате с другите и да направите себе си приоритет

1145
Ако не искате да сте болни… Изразявайте чувствата си
Снимка - Pixabay

Всички искаме да бъдем харесвани, обичани и приемани. Ние сме социални същества и е в нашата природа да се свързваме с другите и да се разбираме с тях. Какъв по-добър начин да направите това, като сте винаги на разположение, когато имат нужда от вас, да бъдете подкрепящи и никога да не казвате „Не“? Е, това не е отговорът, тъй като в дългосрочен план това всъщност може да разруши живота и здравето ви.

Да казвате ДА на другите, често може да означава, че казвате НЕ на себе си. В началото може да изглежда добре, няма външен конфликт, но вътрешният започва да се изгражда бавно. Стигаме дотам, че се чувстваме виновни, ако кажем НЕ, но също така се огорчаваме отвътре, ако кажем ДА, защото всъщност не го искаме. Бавно тези отрицателни чувства на вина и огорчение започват да ни отнемат живота, ставаме все повече и повече разтревожени, претрупани и прегряваме, което е сигурна рецепта за бедствие.

Ето 5 добри причини да спрете да угаждате на другите веднага:

1. Разрушавате здравето си.
Толкова е лесно да забравите за себе си и нуждите си, когато сте фокусирани върху удовлетворяването на другите. Да казвате винаги ДА може да причини вътрешен конфликт, който да доведе до безпокойство, негодувание, огорчение, а всички тези неща са лоши както за психическото, така и за физическото ви здраве.

2. Унищожавате своя характер и ставате по-малко привлекателни.
Нуждата ви да угаждате на другите може да отнеме характера ви. Отказвате се от това, което сте, за да можете да бъдете на тяхно разположение, също като малко, послушно кученце. Не ме разбирайте погрешно, кученцата са невероятни и тяхната лоялност е възхитителна, но когато говорим за човешки взаимоотношения, нещата са различни. Заличавайки личността си, за да зарадвате хората, ставате по-малко привлекателни и всъщност ги отблъсквате от себе си.

3. Ставате огорчени и сърдити.
Много често започвате да презирате същите хора, на които сте искали да угодите. Всеки път, когато кажете ДА, а всъщност искате да кажете НЕ, може да почувствате горчивина вътре. Отново, отвън, изглеждате добре, но има вътрешен конфликт: „Защо се съгласих да отида на този концерт с Надя, когато трябва да уча, тя никога няма да направи същото за мен“, вижте, Надя не искаше да ви навреди когато ви покани на концерта, конфликтът, който се случва в главата ти, те огорчава, желанието ти да й угодиш превръща невинна покана в нещо негативно, което можеше лесно да се избегне. Всеки път, когато пренебрегвате собствените си нужди, за да угодите на другите, просто добавяте към тази горчивина вътре в себе си.

4. Хората ще започнат да се възползват от вас.
След като хората видят, че живеете, за да им угодите, ще започнат да се възползват от това. Още по-лошото е, че има много нарцисисти, които са повече от щастливи да срещнат човек, който обича да угажда на хората и да го направят техен послушен роб.

5. Ще се почувствате изоставени и необичани.
Когато сте толкова съсредоточени да обслужвате другите и да сте до тях, може да ви е трудно да намерите подкрепа, когато вие сте тези, които се нуждае от нея. Хората дори няма да си помислят, че може да се нуждаете от помощта им, защото сте създали грешното впечатление, че винаги държите всичко под контрол, затова ще си мислят, че сте добре постоянно. Това може да ви накара да се почувствате необичани и изоставени.

„Не можете да наливате от празна чаша. Първо се погрижете за себе си.”

Точно така, ако наистина искате да живеете хубав живот и наистина да правите услуга на другите, ако искате те да се радват на компанията ви и да търсят присъствието ви още повече, започнете да се грижите по-добре за себе си!