Home Мъдрост 5 цитата на Буда, които ще ви накарат да сте по-положителни

5 цитата на Буда, които ще ви накарат да сте по-положителни

0
3913

5 цитата на Буда е трудно да се изберат. Този висш ум съдържа в себе си велика житейска мъдрост. Всяка негова дума е послание и всяка негова мисъл житейски урок. Днес разнопосочни и объркани, хората не подлежат на религиозна принадлежност, а по скоро търсят вътрешния си мир.

Положителната нагласа в живота идва от собственото ни мислене и отношение към самия живот, а не от оценката на другите и заобикалящите ни блага. Затова и мислите на Буда са универсално човешко явление, а не религиозна философия.

Благодарение на дълбокото им обмисляне и разбиране, можем успешно да постигнем равновесие. А равновесието и спокойствието вътре в нас ще ни подтикне да мислим по-положително.

Ето и 5-те обещани цитата:

„Човек не бива наказван заради гнева си, той бива наказван от собствения си гняв.“
Наказанието не идва в лицето на другите. То идва от самите нас. Когато изпитваме гняв и дискомфорт в самите себе си, ние го изливаме и към околните. Гневът е лош съветник и спътник в живота. Той тлее бавно и изгаря радостта от живота. За да сте по-положителни възпитавайте гнева вътре във вас. Постепенно с времето ще се научите на нужното спокойствие.

„Най-голямото поражение за един човек в живота му е да бъде бледо копие на себе си.“
Когато не сме открили пълния си потенциал сме подложени на множество съмнения и колебания. Винаги подхождаме пораженски към нещата и събитията в живота си. Не бъдем ли най-добрата версия на самите нас, а просто бледо копие, то живота ни е непълноценен, гневен и пропилян. Положителната нагласа идва с вярата в себе си и търсенето на най-доброто ти и истинско Аз.

„Ние сме това, за което мислим“

Силата на мисълта е уникална. Единствено мисленето ни може да ни издигне в облаците и да ни сгромоляса вдън земята. Когато имаш свободата да мислиш и усещащ по твоя си уникален начин, имаш възможността да усетиш, че си истински жив. Понякога мислите ни привличат към нас всичко онова, от което сме се страхували. Това, от което сме се пазили и тайничко се е прокрадвало в ума ни. Ако мислим положително, привличаме положителното в живота си.

„Не можеш да извървиш пътя си, освен ако не се слееш със самия път.“
Пътят на всеки човек е предначертан. Той е поредица от срещи, раздели, падения и възходи. Пътят е собственото ни същество, борещо се с живота и дишащо ежедневно. Именно този път е нашата карма и действителност. Ако страним и се разделяме от него, разделяме същността си от това, което всъщност е тя. Затова единствения начин за положителна нагласа е следването на пътя, нашия уникален път, а не нечий друг.

„Да победиш самия себе си е най-великият подвиг, много по-велик от това да победиш някой друг.“
Победата над собствените страхове, терзания и грешки е победа на духа. Само тази победа ни тласка напред и ни връща зрънцето на истинското положително съществуване. Няма по-велика победа от тази да превъзмогнеш себе си, за да продължиш.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here