6 ползи от продължителното гладуване

1336

Периодичното гладуване е най-често е 16, 18 или 20 часа на ден. Но има някои специални ползи от по-продължителен фаст.

Внимание! Продължителното гладуване е здравословно, но може да е рисковано, ако се прави неправилно:

Не трябва да го правите за по-дълго от 7 дни. Ако не практикувате периодично гладуване всеки ден, по-добре не се захващайте с продължително такова.

Ако имате хранително разтройство, бъдете внимателни, защото колкото и да е здравословно гладуването може да засили заболяването ви.

Продължителния фаст може да е безопасен, но все пак е добре да се прави под лекарско наблюдение.

Загуба на тегло

Първата и най-очевидна полза от продължителното гладуване е бързата загуба на тегло. Когато гладуваш с дни ще отслабваш поради три главни причини:

Загуба на гликоген: Понеже не сте приемали никаква храна(и особено въглехидрати), ще губите складираната захар в мускулите, което ще доведе до намаляване на числото на кантара.

Загуба на вода: Когато гладувате няколко дни, загубата на гликоген ще доведе и до загуба на вода, което ще намали теглото ви.

Загуба на мазнини: Докато изгаряте гликогена в черния дроб, ще навлезете в дълбока кетоза. Когато сте в кетоза, тялото ви ще изгаря складираните мазнини и ще ги превръща в енергия.

Продължителния фаст е сигурен и бърз начин за намаляване на теглото, но това не означава, че трябва да го правите само заради това. Има още невероятни ползи.

Гладуването засилва автофагията

Когато сте на фаст продължително време, процесът наречен автофагия се ускорява.

Това е способността на организма да се самопочиства от вредни, стари и болни клетки. По този начин се стимулира появата на нови клетки.

Всъщност, автофагията е открита скоро от Йошинори Осуми, който получава Нобелова награда за медицина, за откриването и разясняването на този процес.

Автофагията има много ползи за здравето:

Подобрява качеството и продължителността на живота.

Помага за подобряването на метаболизма.

Намалява възпаленията.

Подобрява мускулите.

Засилва имунната система.

Подобрява кожата.

Подобрява храносмилането.

Помага за поддържане на здравословно тегло.

Намалява апоптозата( клетъчна смърт)

Продължителното гладуване е полезно за мозъка

Представете си, че сте в пустошта, където няма храна, няма супермаркети, няма нищо. Все някога ще трябва да си набавите храна, за да оцелеете. Мисловната ви дейност и способността ви за създаване на стратегии за намиране на храна, ще се засилят. Следователно дейността на мозъка ви ще се засили.

Продължителното гладуване увеличава нещо наречено мозъчен невротрофичен фактор, който играе ролята на тор за невроните.

Синаптичната пластичност се подобрява и мозъка ви става по издръжлив на стрес.

Няколкодневния фаст, ви дава време да помислите

Гладуването е било духовна практика за много религии и култури по света в продължение на  хиляди години и то не случайно.

Прекарваме толкова много време в мисли за храна или яденето на храна. Продължителното гладуване ви дава възможност да прекарвате повече време със себе си. Ще имате доста време да помислите кои сте, кои са слабостите и силните ви страни и т.н. Това е момента за себепознание и самоанализ.

Продължителното гладуване засилва волята

Трудно е да изкарате няколко дни без храна. Голямо предизвикателство е, когато го правите за първи път, дори и до сега да сте практикували периодично гладуване.

Хубаво е да правите трудни неща в живота си, точно те ви правят силни. Няколкодневния фаст е истинско изпитание за волята. Ако можете да го направите, значи можете всичко.

Силната воля и самодисциплината, която ще получите от гладуването, ще ви послужат и в други аспекти от живота.

Гладуването  рестартира имунната система

Според университетът в Южна Калифорния, всеки път когато гладувате продължително време, намаляването на белите кръвни телца ускорява регенерацията на стволови клетки в новите имунни клетки.

Шест месечно проучване сочи, че при наблюдението на мишки и хора, преминаващи през химиотерапия, 72-часовото гладуване е подобрило значително резултатите, заради кръвните клетки и токсини, които се изхвърлят от тялото.

Продължителното гладуване не е за всеки, бъдете внимателни и разумни, ако решите да преминете през това изпитание.