9 неща, които се случват, докато четете

0
485

Замисляли ли сте се какво всъщност се случва в ума ви докато четете? Вие седите на едно място и потапяте цялото си внимание и съзнание в едно нещо. То ви се струва почти реално, толкова сте погълнати от него.

Започвате да се чувствате близки до книгата и историята и сякаш преживявате написаното. Ето 9 неща, които се случват в ума ви докато четете която и да е книга:

Наблюдаваме как се развива действието и следваме разказвача – независимо дали това, което четем е по-описателно или изпълнено с действие, всички четем книги по един и същи начин – търсим смисъла и главната идея.

В ума си превръщаме думите в картини – представяме си това, което четем и което ни казват думите.

Част от ума ни се колебае колко от това е истинско, и колко от него си представяме – в ума ни се появява едно ново измерение и един нов свят – света на книгата или разказа, в който временно живеем.

Чудим се, дали книгата представя реалността правилно – реалистично ли е да се случат нещата, за които четем? Какъв е шанса, да се случат?

Наслаждаваме се – наслаждаваме се на диалозите и на това колко живо е разказана историята. Изреченията следват едно след друго и се надграждат точно като музика.

Осъждаме това, което четем – осъждаме поведението на героите от морална гледна точка. Сравняваме ги със себе си – какво бихме направили ние? Какво е поведението им? Какви последици ще има от начина, по който се държат?

Чувстваме успех, когато разбираме текста – сякаш сме допуснати в някакъв таен свят и чувстваме, че разбираме нещо мистериозно. Сякаш това, което четем, е писано само и единствено за нас.

Мозъкът ни опитва да запомни и да следи всички детайли – ако книгата е написана добре, това не би трябвало да е проблем. В хубавите четива всичко се свързва с всичко.

Търсим за главната тайна в книгата – убедени сме, че в книгата име нещо скрито и недоисказано, което стои в центъра ѝ. Сякаш сме ловци в гората, които следват следите и знаците, за да стигнат до плячката.

От гледна точка на писателите – техните умове също работят непрестанно, докато пишат. Постоянно измислят нови идеи и сюжети, които изкусно вливат във вече написаното.

Посоката и главната идея на всяка книга се променя множество пъти, преди тя да е завършена. Тази многопластност е това, което вдъхва на повечето книги живот.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here