9 причини защо е хубаво да си сам

0
2252

Дните ни са запълнени с толкова много задачи, че да намерим време за себе си е почти невъзможно. Някои хора се чувстват виновни да прекарват време сами, на други не им харесва, а трети си мислят, че да си сам е същото като да си самотен. Времето за себе си, обаче, е съществена част от личностното израстване и развитие.

Да си сам и да си самотен са две коренно различни неща. Да сме сами означава да имаме време да презаредим и да намерим енергия, а да сме самотни е да се дистанцираме от останалите. Едното ни помага да се развиваме, другото ни кара да се чувстваме зле.

Толкова сме заети да планираме дните си, че да намерим време за себе си е изключително трудно. Не само възрастните имат нужда от време за себе си, при децата това също важи.

Можеш да правиш сам всяко нещо, което правиш с други хора. Толкова сме свикнали винаги да каним някого с нас, когато излизаме, че мисълта да останем сами дори не ни идва на ум. Бъдете спонтанни – следващият път отидете сами на кино или на пазар.

Отначало може да ви изглежда странно. Това е напълно нормално. Ако успеем да наблюдаваме процеса отстрани без да съдим ще разберем много важни неща за себе си и за нуждите си.

Важно е да забавим малко темпото и да се насладим на момента. Няма по-добър начин да го направим, от това да останем за малко сами със себе си.

Още не сте убедени? Има куп причини защо да прекарваме време сами е добре за ума и за здравето. Тук сме изброили 9:

Да си сам прочиства ума

В живота ни постоянно се случва нещо. Медията, колегите, приятелите и семейството ни постоянно ни заливат с някаква нова информация. Когато прекарвате време сами, всичкият този шум се заглушава и има възможността да чуете мислите си.

Да си сам те прави креативен

Креативността се ражда когато позволим на умовете ни да се реят. Когато сме сами няма графици за съгласуване и задачи за обсъждане, което освобождава ума ни.

Да си сам те прави по-уверен

Много е трудно да си самоуверен, когато имаш толкова много външни влияния около себе си. Да прекарваме сами ни позволява да сме каквито сме и да слушаме вътрешният си глас. С времето този глас става все по-силен и в последствие започваме да сме истинските себе си, независимо кой е около нас.

Да си сам те прави по-независим

Да се чувстваш добре да вършиш неща сам е нещо ключово за щастието и успеха. Когато прекарваме време сами, се фокусираме над собствените си мечти и цели, без те да са повлияни от околните.

Да си сам прави възприятията ти по-ясни

Възприятията ни за нещата се базират на това какво правим и как се чувстваме. Ако прекараме време да обмислим какво и защо се е случило и да го анализираме, това ще направи преценката ни за ситуацията много по-ясна и адекватна.

Да си сам намалява стреса и тревожността

Стреса и тревожността се пораждат от очакванията на другите. Ако сме сами тези очаквания намалявати забравяш за тях.

Да си сам ти помага да си подредиш приоритетите

Важно е постоянно да премисляме кое е важно за нас. Най-добрият начин да се опознаем е да прекараме време сами. Без мнението на околните и техните съвети най-добре можем да преценим кое ни е наистина важно.

Да си сам увеличава продуктивността

Когато сме сами много по-ясно виждаме целите, мечтите и приоритетите си. Това ни дава мотивация да работим за тях и ни помага да изясним плана си за действие.

Да си сам подсилва връзките ти с другите

Вярвате или не, да прекарваме време сами заздравява връзките ни с останалите. Когато отделим време да намерим вътрешен покой и да се опознаем, това ни помага да опознаем и оценим и останалите.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here