А ако малкият иска да стане учен

А ако малкият иска да стане учен

Книгите с приказки и романите за деца са важни за развитието на речта при децата, за развиване на чуството за емпатия и утвърждаване на ценностна система. Ако сте забелязали обаче, че детето не се увлича от традиционните занимания и шумни игри, няма влечение към изкуства или спорт, то книжният пазар предлага няколко подходящи заглавия, с които можете да насърчите отрано интереса му към точните науки

Макар математиката да е абстрактна и трудна за разбиране в детска възраст, с правилните наръчници тя може да бъде забавна и изучавана от практичната й страна. Точно това е идеята на енциклопедията „Какъв е смисълът на математиката?“ – как тази наука ни служи в ежедневния живот в почти всички дейности. Математика ни е нужна: 

А ако малкият иска да стане учен

Източник на изображение: knigomania.bg

 • да спечелим тв игра 
 • предскажем появата на комета 
 • да разрешим криминален случай 
 • да проектираме и строим 
 • да рисуваме в перспектива 
 • да определяме времето 
 • да правим научни изследвания
 • да управляваме бизнес
 • да създаваме музика. 

Ако малкият пожелае да стане учен, то математиката е основополагаща. С находчиви примери, исторически препратки, интерактивни илюстрации и на достъпен език са обяснени сложни термини и теми като симетрия, координатна система, отрицателни числа, измерване на площ и обиколка, пропорции, проценти, равновесие, средна стойност и много други. Със специалната рубрика „Пробвайте сами!“ пък се дава на младите изследователи идея и възможност как да приложат наученото от математиката на практика. 

Тази енциклопедия повежда децата из историята на човечеството и ги убеждава, че до днешният технологичен напредък се е стигнало чрез използването на математически умения и познания. А те могат да се развият по интересен и забавен начин.

Друга детска енциклопедия пък развива потенциала на детския ум чрез логически пъзели и парадокси, триизмерни забавления, оптични илюзии, главоблъсканици, лабиринти, разбиване на кодове и шифри. Изданието „Гимнастика за ума на бъдещи математически  гении“ преминава хронологично през историята на математиката, запознава ги с редица важни личности като Питагор, Архимед, Гаус, Ойлер, Нютон, Тюринг, както и с новостите в тази наука. Математиката е представена не само като числа и действия с тях, а и демонстрира на децата различните форми в пространството, как се прилага математиката в картографията, компютърните науки, теорията на игрите и при разкриване на тайните на Вселената.

Истински пътеводител в необятните точни науки пък е „Наука. Енциклопедия“. Изданието е доста обемно (300 сртаници) и е подходящо за деца между 8 и 12 години. Разглеждат се с подходящи примери любопитни за младите умове въпроси от областите физика, химия и биология. За по-лесно разбиране на информацията текстовете на статиите са придружени с впечатляващи изображения, графики и снимки. Абстрактните за детското съзнание точни науки са представени по интерактивен начин, като нивото на терминологията е съобразено с възрастта на децата. Дори и трудните за обяснение теми като какво е материята, какво е енергията, какво е радиоактивността, какво представлява електричеството, как работят радиото, телевизията, интернет, са поднесени с адекватни примери, от които детето разбира чисто практически как се проявява светът на науката. Енциклопедия „Наука“ не просто поднася информация и любопитни факти, а също така предлага лесни за изпълнение опити. Ето някои от интересните въпроси, на които отговаря тази книга за млади учени:

 • Какво кара фойерверките да гърмят? 
 • Какво прави един робото умен?
 • Как растенията правят храна от слънчевата светлина? 
 • Защо атомите съдържат енергия?
 • Как снима камерата?
 • Какво има в двигателя на колата?

А ако малкият иска да стане учен

Източник на изображение: knigomania.bg

Разработването на теми от физиката, химията и биологията като за деца и в енциклопедичен вид е рядкост за книжния пазар, затова това подробно и задълбочено издание е важно попълнение към всяка семейна библиотека.

Всеки учен се нуждае и от добра обща култура. Затова не пренебрегвайте последното ни предложение: „Енциклопедия за гении!“. Това издание съдържа факти и тестове, чрез които детето с лекота ще усвоява нови знания и ще поддържа наученото в паметта си. С красиви илюстрации, снимки, 50 картинни ребуса и карти тази детска енциклопедия буквално предлага най-важните знания в следните области:

 • Математика и точни науки
 • Космоса и Земята
 • Флора и фауна
 • География и история
 • Известни личности и световни лидери
 • Изобразително изкуство и музика
 • Древни цивилизации, божества и митични създания
 • Спортове
 • Знамена и езици

А ако малкият иска да стане учен

Източник на изображение: knigomania.bg

Разбира се, в края на книгата има отговори, защото някои от викторините са трудни дори за нас, възрастните. Препоръчително е тестовете да се правят периодично, за да се постигне трайно усвояване на знанията по различните теми. Богатият илюстратичен материал спомага асоциативното мислене у децата. Въпреки многото представена информация в „Енциклопедия за гении!“ всъщност тя е лесна за усвояване, тъй като детето, докато се забавлява с викторините и забавните истории, научава фактите. 

Децата имат различни интереси и желания, що се отнася до представата им за професионална реализация. Дори и да ви се струват противоречиви или да оценявате всяка идея като временна, хубаво е да насърчавате любопитството им и да им показвате очарованието на различните сфери – изкуства, точни науки, спорт, култура, медицина и др. Някой ден те ще направят своя избор, но нека им погомнем той да бъде осъзнат и информиран. Дори да ви задават твърде много въпроси, проявете търпение да отговаряте – чрез някой ваш отговор ще покълне мечтата „искам да стана....“ .

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram