Еволюцията на роклята

Понякога гледате разнообразието от стилове, цветове и щампи, материали и текстури на дамски рокли и не можете да си представите как гардеробът ви може да мине без поне една любима рокля, сарафан или пола. Усещането, че роклята винаги е била и ще остане с нас завинаги. В каталога на онлайн магазин Евиза всеки може да намери своя модел.

Миди и макси, пищна, полу-вталена, съблазнителна рокля по тялото, класическа черна и ярка велурена рокля с А-силует.

 

Всяко момиче има любима рокля, независимо от стиловите предпочитания, фигурата и сезона. Как роклята дойде при нас, през каква еволюция трябваше да премине, за да завладее завинаги модните подиуми и сърцата на красивата половина на човечеството?

 

Мъжка и дамска рокля

Сега "роклята" се свързва с напълно недвусмислен елемент от женския гардероб, но роклята има много по-дълбока и интересна история.

Отначало, в самото начало, всичко което се е носело върху бельо, както за мъжете, така и за жените, се е наричало рокля. Без волани или с волани по подгъва на роклята, без V-образни деколтета или деколтета тип „мила“. Комбинацията от две платна се е наричала рокля, ако не се задълбочава много в етимологията на думата.

 

Така е било до средата на 15 век. И точно в тези времена роклята започва да се превръща в елемента на облеклото, който познаваме и обичаме. Тя получава корсет, в резултат на който прилепнал силует, ръкави с различни форми, от прави или ефирни ръкави-фенери, деколте, декоративни плетени или дантелени яки и маншети.

 

Еволюцията на роклята е неудържима.

 

Как една рокля премина през 20 век

Революция в разгара на еволюцията се случва в началото на 20 век. Малка черна рокля от средата на 20-те на Коко Шанел, след това права рокля с правоъгълен силует от туид и трико.

 

В средата на 20 век идва времето на женствеността на стиловете.

Коктейлна рокля с пола-слънце, пола-камбана и пола-лале в миди дължина, ефирен силует, пастелни нюанси , ивици и точки - всичко това отдавна е обичано от жените и ние го обичаме и до днес.

 

Силуетите стават все по-свободни, а дължината става все по-къса. Сладка миди рокля с пищна, текстурирана пола беше заменена от мини модел, вталена и трапецовидна рокля, с къси ръкави или свободни разкроени. Пайети, шарки на кнедли, ярки надписи, ултра къса дължина, ресни по подгъва и много други - яркият път, по който роклята пое през 70-те, 80-те и 90-те години.

 

Модерен силует и стил на роклята

В нашето съвремие сякаш цялата еволюция на роклята се е събрала в една точка. На модните подиуми и какво има на модните подиуми ... в гардеробите на момичетата, можете да видите буйна рокля в стила на 18-ти век с дължина midi и рокля от лале в духа на 60-те, и права класическа черна рокля, и мини рокля-скинни свободна кройка в ярък нюанс.

 

Сега можете спокойно да допълните midi рокля с ефирна пола, изработена от няколко слоя, с ярко розови маратонки и да изглеждате много актуални, стилни и изобщо не прекалено. Небрежната офис визия в комбинация от рокля-риза и обувки с токчета в основен нюанс е прерогатив на съвременната свобода на изразяване и възможност да се разкриете така, както се чувствате. В каталога на онлайн магазин evizabg.com разнообразието от рокли е огромно. Може да изберете конкретния модел в дължина или размер по Ваш избор.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram