Грижете се за изправността на колата регулярно

Днес автомобилът се превърна в неизменна част от нашето ежедневие. Благодарение на него лесно и бързо стигаме до работа, пътуваме извън града и се справяме с предизвикателствата на всеки нов ден.

Но за да ни служи вярно и да може да е винаги на наше разположение, то трябва да полагаме необходимите грижи за него. Има много неща, за които трябва да помислим - винаги наличните документи, валидна застраховка, технически прегледи, смяна на масло или на гуми през зимния и летен сезон иоще какво ли не.

Автомобилите имат сложна конструкция, където всички елементи трябва да работят в синхрон, за да е в изправност превозното средство. Всяка една неизправност, дори и най-малката, пречи на нормалната работа на автомобила. Затова е важно при проблем винаги да потърсим помощта на специализиран автосервиз.

В тази връзка е важно да обръщаме внимание и на така наречената дроселова клапа . Тя е изключително важна част от системата за образуване на горивовъздушната смес. Намира се между всмукателния колектор и въздушния филтър на колата, като нейната задача е да контролира притока на въздух, постъпващ към двигателя.

Когато натиснете педала на газта, дроселовата клапа се отваря и пропуска свежия въздух, който първо се насочва към всмукателния колектор. Там се смесва въздуха с горивото и по този начин се образува така наречената горивовъздушна смес, която постъпва в двигателя.

Колкото по-силно натиснете педала, толкова повече се отваря клапата и съответно по-голямо количество въздух постъпва. В дроселовата клапа, обаче, могат да се натрупат замърсявания като нагар и мръсотия, които създават проблеми с въздушния поток.

Това пречи на нормалната работа и води до проблеми като рязко повишаване на налягането, повишен разход за гориво, нестабилна работа на празен ход, трудно запалване на двигателя и още много други. Именно затова редовното почистване на дроселовата клапа е от ключово значение.

Какви са основните причини за замърсяване на дроселовата клапа?

Причините за замърсяването на дроселовата клапа могат да бъдат много, като една от най-честите е замърсения въздушен филтър. Това е напълно нормално предвид, че въздухът от атмосферата, който постъпва в клапата, съдържа прах и други частици, които преминават през филтъра.

Освен това може да се наблюдава и замърсяване на горивния филтър. Други често срещани причинители на замърсяването на клапата са горивото, попаднало върху клапата, зареждането с нискокачествено гориво, износването на цилиндровия блок, при проблеми с изпускателната система и други.

Почистване на дроселовата клапа

Почистването на дроселовата клапа е необходимо да се извършва на регулярна база, като това колко често да го правите зависи от различни фактори. Преди всичко са важни вашият стил на каране и условията, при които се шофира, като се взима предвид изминатото разстояние.

При шофиране на ниска скорост по нормални пътища и условия, които не изискват прекалено много усилия на колата, можете да проверявате състоянието на клапата на около 100 000 километра. В случай, обаче, че често карате с висока скорост и то по трудни за преминаване участъци, може да трябва да почиствате дроселовата клапа и на 50 000 километра.

Що се отнася до метода на почистване, съществуват различни начини. В единият случай могат да се използват препарати, които не изискват сваляне на клапата. Част от тях се добавят в горивото, а други се впръскват във всмукателния колектор.

В случай, че е необходимо свалянето на дроселовата клапа, то трябва да бъдете изключително внимателни. За целта първо се демонтират въздушния шланг, клемите на регулатора, фиксиращите скоби, както и лоста на газта в случай, че клапата е механична.

От съществено значение е да огледате добре всеки един от елементите дали е изправен и дали не се е износил. При почистването на клапата е важно да се използват специално предназначени за целта препарати, както и да се почисти вътрешната повърхност на клапата.

След като почистите и подсушите клапата, то можете внимателно да я монтирате отново. В случай, че не сте сигурни откъде идва проблемът с вашия автомобил, препоръчваме ви да не бързате да сваляте дроселовата клапа. При всяко едно съмнение и несигурност от ваша страна е по-добре да посетите автосервиз.

Редовните технически прегледи и поддръжката на колата ще ви гарантират изправно превозно средство, което ще можете безопасно и сигурно да използвате. Както споделихме, почистването на дроселовата клапа е само малка част от грижата за вашия автомобил.

А ако сте все още неопитен шофьор, то ви съветваме да научите повече детайли относно работата на автомобила и неговите компоненти.

Източник на изображение: Unsplash