Хляб и здраве: Разделяне на фактите от измислиците в дебата за глутена

Хляб и здраве: Разделяне на фактите от измислиците в дебата за глутена

Хлябът е една от най-основните храни в света и е част от човешкото хранене от Древността. През последните години обаче хлябът и другите продукти, съдържащи глутен, са подложени на щателна проверка за потенциалните им отрицателни ефекти върху нашето здраве. Това доведе до възхода на диети и продукти без глутен, като много хора твърдят, че избягването на глутен е от съществено значение за доброто здраве. Но така ли е наистина? В тази статия ще отделим фактите от измислиците в дебата за глутена и ще изследваме истинското въздействие на хляба и глутена върху нашето здраве.

Какво е глутен?

Глутенът е протеин, съдържащ се в пшеницата, ечемика и ръжта. Това е, което придава на хляба еластичната текстура и е отговорно за дъвчащата текстура на печените продукти. Глутенът се използва и като свързващ агент в преработените храни, което го прави обичайна съставка в много храни.

Хляб и здраве: Разделяне на фактите от измислиците в дебата за глутена - глутен

Тенденцията без глутен

През последните години тенденцията без глутен ескалира, като много хора твърдят, че избягването на глутен е от съществено значение за доброто здраве. Някои хора твърдят, че глутенът може да причини широк спектър от здравословни проблеми, включително подуване на корема, газове, болки в корема, умора и главоболие. Други казват, че глутенът може да доведе до по-сериозни здравословни проблеми, като целиакия, генетично автоимунно заболяване, което причинява увреждане на тънките черва, когато се консумира глутен.

Реалността на непоносимостта към глутен

Целиакия или цьолиакия е реално и сериозно състояние, което засяга около 1% от населението. Хората с целиакия трябва изцяло да избягват глутена, тъй като дори малки количества могат да причинят увреждане на тънките черва. За по-голямата част от хората обаче глутенът не е вреден и може безопасно да се консумира като част от балансирана диета.

Всъщност проучване, публикувано в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, установява, че хората, които спазват диета без глутен без медицинска причина, имат по-нисък прием на важни хранителни вещества, включително фибри, желязо и калций. Това е така, защото много продукти без глутен се правят с оризово брашно, царевично нишесте и картофено брашно, които не са толкова хранителни като пшеничното брашно.

Хляб и здраве: Разделяне на фактите от измислиците в дебата за глутена - брашна

Изводът

Изводът е, че за повечето хора глутенът не е вреден и може да се консумира като част от балансирана диета. Въпреки това, ако имате целиакия или потвърдена непоносимост към глутен, избягването на глутен е от съществено значение за вашето здраве. Ако подозирате, че може да имате непоносимост към глутен, важно е да говорите с Вашия лекар, за да получите правилна диагноза.

В заключение, дебатът за глутена е сложен и многостранен въпрос и е важно да се отделят фактите от измислицата. Докато безглутеновите диети станаха популярни през последните години, за по-голямата част от хората глутенът не е вреден и може безопасно да се консумира като част от балансирана диета. Ако все пак искате да консумирате хляб без глутен, може да заложите на хляб от лимец. Такъв предлагат всички производители на хлебни изделия, например Хляб Симид.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram