Как да изберем най-добрите плочки за кухня?

Как да изберем най-добрите плочки за кухня?

Плочките, които изберете за кухнята трябва да бъдат практични, издръжливи, да си хармонират с останалия интериор и не на последно място да придават завършеност на цялото помещение.

Как да изберем най-добрите плочки за кухня?

Как да изберете плочки за кухнята - кратко ръководство на начинаещи

Предназначение

Ако досега не ви се е налагало да търсите подобни елементи за кухнята, най-вероятно ще останете много изненадани (и объркани) от огромното разнообразие от размери, модели и цветове на продукти, които се предлагат под името “плочки”. Само че има разлика между плочки за под и такива за поставяне на стена или върху плота на кухнята. Затова и първото, което трябва да стоите и да решите за коя част на кухнята искате плочки.

За стена

Плочките за кухня за стена защитават работната повърхност основно от замърсяване по време на готвене. Те трябва да имат максимална устойчивост на замърсяване, да се почистват лесно, но не е задължително да са силно устойчиви на натоварване (нещо, което е задължително за плочките за кухненски под).

За под

Подовите настилки за кухня трябва да отговарят на две основни изисквания: да са устойчиви на натоварване и износване.

Добре е да знаете, че плочките за под могат да бъдат поставяни като облицовка за стена, но не и обратното. За пода трябва да закупите продукти, които са предназначени само и единствено за пода в кухнята.

Материал

Керамични

Керамичните плочки за кухня са едни от най-популярните плочки за облицовка на стени и плотове. Произвеждат се от глина и минерали, които се смесват и изпичат във формата на плочка. Този вид артикули за кухня са много практични, издръжливи и икономични и се предлагат в широк спектър от размери, цветове и дизайн.

Порцеланови

Този вид плочки се произвеждат по идентичен начин като керамичните, с тази разлика, че към глината и минералите се добавя бял прах или пясък, наречен фелдшпат. Тъй като праха се топи по време на процеса на изпичане, той действа като свързващ агент, което от своя страна прави плочките много по-твърди, трайни и водоустойчиви. Поради високата си устойчивост, продуктите от този материал могат да бъдат използвани както за под, така и за облицовка на стени и плотове.

Стъклени

Стъклото е материал, който се използва за облицовка на плотове и стени на кухни от над 200 години. Стъклените плочки не са порести, почистват се изключително лесно, а това ги прави много подходящи за кухнята.

Теракота

Този вид плочки се произвеждат от неглазирана, сурова глина, която се изпича, за да се втвърди. Теракотата се използва от векове за подово покритие на кухни, тъй като е здрава и устойчива на удар и износване. Единственият ѝ недостатък е, че този материал е порест, което прави плочките склонни да събират мръсотия.

Гранит

Плочките от гранит са силно устойчиви на удар и пукнатини и издържат на влага, което ги прави добър избор както за поставяне на стена, така и за пода на кухнята.

Как да изберем най-добрите плочки за кухня?

Размер и форма

Размерът и формата зависят както от личните ви предпочитания, така и от пространството, с което разполагате. Ако не можете сами да се спрете на подходящия размер и форма, съветът ни е да потърсите помощ от консултант в магазина за плочки или от интериорен дизайнер .  

Дизайнерски съвети

  • Класическите бели плочки, без значение от формата им (квадратни, правоъгълни, шестоъгълни и т. н.) са универсални и са подходящи за всякакви размери и стилове на кухнята. Ако не искате да сгрешите, заложете на бялото.
  • Тъмните плочки са много подходящи за просторни кухни, тъй като придават елегантност, лукс и стил. Ако и вашата кухня е просторна, изборът на тъмни или черни плочки със златни или сребърни орнаменти би бил отличен.
  • Ярките цветове на плочките придават жизненост и добро настроение, но се нуждаят от по-голямо пространство.
  • Ако планирате класическа кухня, заложете на плочки в пастелни цветове и нюанси.

Как да изберем най-добрите плочки за кухня?

  • Не подценявайте сивите тонове на плочките. Цветът на пръв поглед е скучен, но ако изберете подходящия размер сиви плочки, кухнята ви ще изглежда луксозна и изключително стилна.
  • Имате ли малка кухня, стъклените плочки ще ѝ придадат по-голям простор и светлина.
Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram