Как да изберем правилния климатик за дома?

В днешно време климатиците присъстват във всеки дом, защото са най-ефективното средство за отопление и охлаждане. Това важи с особена сила през лятото, когато температурите гонят нови рекорди, а вие се чудите с какъв климатик да замените стария. Понякога не е лесно да направите избор, като например дали да инвестирате в японски климатици и изобщо какъв вид климатик би бил най-подходящ за вашия дом. Добре е да се консултирате с експерти, да разгледате множество опции от японски климатици на klimatici.bg и чак след това да направите своя избор. Ето няколко практични съвета за това как да изберете най-подходящия климатик за вашия дом.

Инверторен или неинверторен климатик

Едно от първите неща, които трябва да решите, е дали вашият климатик да бъде инверторен или не. Разликата е в начинът, по който компресорът на климатика работи. При неинверторните климатици компресорът работи с фиксирана мощност. Той може или да бъде спрян, или да бъде пуснат в режим на работа. При включване на климатика, компресорът ще се активира и ще работи до момента, в който температурата на стаята стигне желаните от вас стойности. След това се изключва и се пуска отново само ако температурата има нужда от корекция. При инверторните климатици компресорът работи по-равномерно, което позволява повече контрол и комфорт при постигане на желаната температура. Инверторните климатици са по-добрият избор в случаи, когато планирате повече използване.

Разгледайте различни магазини

Винаги е важно да разгледате множество опции, когато си избирате климатик. Не само цените на различните магазини и доставчици са различни, но и видовете климатици, които предлагат. Може да сравнявате и да разглеждате всички налични опции, което ще ви даде по-добра представа за това кой е най-добрият избор. Никога не взимайте решение за климатик само след като сте видели наличните климатици в един магазин или доставчик.

Капацитет на климатика

Още един важен показател за вашият климатик е неговият капацитет на работа. Това в общи линии означава да подберете климатик, който ще се справи с промяна на температурата в помещението, в което работи. Факторите, на които следва да обърнете внимание, са размер на помещението, колко от стените там са външни, т.е. са изложени на външното влияние на времето.

Тонажът е нещо, което може да вземете под внимание. В света на климатиците това означава количеството енергия, необходимо на климатика да стопи 1 тон лед във вода. За малки стаи вероятно не се нуждаете от климатик с капацитет по-висок от 1 тон. За по-големи помещения, като всекидневна, офиси и други, климатик с поне 1.5 тонаж ще ви свърши добра работа.

правилния климатик за дома

Енергийна ефективност

Всеизвестен факт е, че климатиците допринасят за по-висока сметка за ток. Това е така, особено в случаите, когато сте избрали по-евтин климатик с по-лош показател за енергийна ефективност. Винаги е добре да се интересувате колко ефективен е даден климатик преди да инвестирате в него. Това е така дори в случаите, когато не мислите да го ползвате през цялото време. По-ефективен климатик означава по-ниска сметка за ток.

Допълнения на климатика

Съществуват допълнителни екстри, които може да вземете за климатика си. Например може да обърнете внимание на йонизатор за въздух, филтър против бактерии, филтър за прах и други частици, които може да бъдат вкарани с въздуха от климатика в стаята, и други. Много климатици могат да използват такива допълнения. Те допринасят за допълнителен комфорт в помещенията и са полезни за здравето.

Добре е да съблюдавате всички тези фактори при избор на климатик за вашия дом. Потърсете и експертно мнение, за да сте сигурни, че избраният от вас климатик ще ви сложи добре и ще изпълнява функциите си по отопляне на охлаждане на дома ви по максимално ефективен начин.