Как да изберете гуми за камиони: кратко ръководство

Как да изберете гуми за камиони: кратко ръководство

Изборът на правилните тежкотоварни гуми е много важен, тъй като от него зависи до много голяма степен както безопасността, така и комфорта ви по време на шофиране на тежката машина.

Като шофьор на камион или друга тежкотоварна машина вие го знаете, но ако ви се е случвало да изпитате затруднения, когато се налага да изберете нов комплект гуми за превозното си средство, то тази статия е за вас.

Как да изберете гуми за камиони: кратко ръководство

Източник на изображение: freepik.com

Какво представляват тежкотоварните гуми?

Тъй като сме сигурни, че сте наясно, няма да се спускаме в детайли. Вместо това само ще поясним, че това са гуми, които са специално проектирани за използване на големи превозни средства като камиони, автобуси, ремаркета и строителни машини.

Отличават се от автомобилните гуми с по-големите си размери (като 315/70R22.5 например) и с доста по-устойчивата си конструкция. 

Освен това се изработват от специални материали, които им осигуряват по-добра износоустойчивост, стабилност и контрол на сцеплението.

Какво трябва да знаете, преди покупката на гуми за вашия камион?

Тежкотоварните гуми са подложени на много големи натоварвания като дълги пътувания, пренасяне на много тежки товари, шофиране по различни като структура настилки и други.

Ако се спрете на гуми, които впоследствие се окажат неподходящи за работата, която искате да извършвате, това ще окаже изключително негативно влияние както върху работния процес, така и върху безопасността ви на пътя.

Ето защо е важно да избирате много внимателно, като вземете предвид следните важни критерии:

Вид на употреба

Всяка гама тежкотоварни гуми има предназначение и структура, различна от останалите.

Затова първото, което трябва да сторите е да прецените дали ще използвате гумите за шофиране на дълги или средни разстояния.

Гумите за дълги разстояния се наричат още магистрални и както и сами се досещате са проектирани за дълги пътувания предимно по магистрали.

Това са гуми, които се характеризират с ниско съпротивление при търкаляне, намален разход на гориво и CO2 вредни емисии и отлична производителност по отношение на сцеплението.

Тежкотоварните гуми за средни разстояния, наричани регионални са предназначени за превозни средства, които се движат на средни разстояния както по магистрали, така и по първокласни, второкласни и дори по третокласни и планински пътища.

Регионалните гуми са проектирани да осигуряват максимална безопасност при шофиране при всякакви метеорологични условия и се характеризират с голям пробег и издръжливост.

Позиция

Позицията е един от основните аспекти, които трябва да вземете под внимание при избора на гуми за вашия камион.

Казваме това, тъй като конструктивните и функционалните характеристики на гумата се променят в зависимост от позицията, за която е предназначена.

Обикновено, според позицията спрямо оста на камиона, тежкотоварните гуми се класифицират в следните категории:

Към управляваща ос: Към нея могат да се монтират единствено гуми, които имат маркировка F (кормилно управление) или Z (за всички позиции).

Към задвижваща ос: Към нея могат да се монтират тежкотоварни гуми с маркировка D (двигател) Z (за всички позиции).

Към оси на ремарке: Към осите на ремаркета се монтират гуми с маркировка T.

Размер

При определянето на правилния размер на гумите трябва да се съобразите с препоръките на производителя.

А самите размери ще откриете отпечатани на страничната стена на гумата (точно като при автомобилните гуми).

Как да изберете гуми за камиони: кратко ръководство

Източник на изображение: freepik.com

Популярни размери тежкотоварни гуми

Истината е, че популярните размери на гуми се определят от нуждите на превозвачите и производителите на превозни средства. 

И все пак, ако искате да си “сверите часовника”, ето някои от най-често срещаните и купувани размери тежкотоварни гуми:

  • 295/80R22.5:  Този размер гуми е предназначен за камиони със средна и висока товароносимост.
  • 315/70R22.5: Това е един от най-предпочитаните размери гуми, тъй като предлага отличен контрол, сцепление и ниски нива на шум.
  • 315/80R22.5: Този размер се използва предимно за големи камиони и тежкотоварни превозни средства.
  • 385/65R22.5: Това са широки гуми, които се използват за ремаркета и камиони за специални приложения.
Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram