Как да изберете подходящия крем против акне за вашата кожа?

крем против акне за вашата кожа

Акнето безспорно се нарежда сред най-често срещаните кожни проблеми, с които се налага да се справят милиони хора по света. Въпреки, че не е опасно за здравето, то може да бъде доста упорито, а това силно понижава самочувствието на хората с акнеична кожа.

крем против акне за вашата кожа

Какъв е този кожен проблем и кои са факторите, водещи до появата му?

Най-общо казано, това е хронично възпаление на кожата, което възниква поради увеличеното производство на себум. Прекомерното му производство запушва мастните канали (порите). А когато те са запушени, вътре в тях започва патологично размножаване на бактерии, най-често последвано от възпалителни процеси, поява на комедони (черни точки), гнойни пъпки и други не особено приятни проблеми.

 

Що се отнася до факторите, които могат да предизвикат или влошат състоянието на склонната към акне кожа, то някой от основните са:

 

  • Генетична предразположеност. Според редица изследвания, ако родителите са страдали от акне, техните наследници също са по-склонни да го развият.
  • Хормонални фактори (пубертет, месечен цикъл, бременност, навлизане в менопауза и други).
  • Прилагане на комедогенни козметични продукти, които улесняват запушването на порите.
  • Консумацията на мазни храни и храни, богати на захари.
  • Стрес. Стресовите състояния “отключват” производството на кортизол, който от своя страна провокира допълнителното производство на себум.
  • Неправилна грижа за кожата. Използването на плътни и “тежки” продукти за лице, недостатъчната хидратация на кожата, прекомерното ѝ изсушаване и други.

Ако и вие сте с проблемна кожа и страдате от някаква форма на акне, вероятно вече сте наясно, че системите грижи и използването на козметични продукти, създадени специално за борбата с акнето са абсолютно задължително. Знаете, че трябва да почиствате кожата на лицето си поне два пъти на ден, използвайки акне аут сапун. Знаете също така, че е добре да използвате кремове за акне , които да регулират производството на себума, да стягат порите и едновременно да поддържат кожата ви хидратирана. Но може би си задавате въпроса как да изберете сред огромното разнообразие точния крем, който да е подходящ за вашия тип кожа?

 

Как да изберете подходящия крем против акне за вашата кожа?

Акнето може да се прояви при всички видове кожа, но най-често от него страдат хората с мазна и комбинирана кожа. При тези два типа кожа производството на себум е увеличено, което на практика ги прави много по-податливи на акне.

 

Откриването на перфектния крем може да е трудно, но и невъзможно. С малко повече информация (или препоръка от дерматолог)  можете да откриете продукта, който ще работи най-добре за вашия тип кожа.

Мазна и комбинирана кожа

Ако сте с някой от тези типове кожа, експертите препоръчват да използвате единствено некомедогенни кремове против акне, които не съдържат масла или алкохол.  Добре е в съставките на продукта да присъстват някой от следните вещества и киселини:

  • Салицилова киселина

Тази киселина е една от най-изследваните и ефективни киселини при терапията на акне. Благодарение на антибактериалните си и кератолитични свойства, салициловата киселина стяга порите, действа върху всички основни причини за появата на акне и активно премахва комедоните.

  • Гликолова киселина

Има най-малката молекула сред АНА киселините, което ѝ помага да проникне възможно най-дълбоко в кожата и да разтвори и ексфолира мъртвите кожни клетки. Освен това тази киселина инхибира производството на меламин, което намалява появата на старчески петна.

  • Хиалуронова киселина и глицерин

Хиалуроновата киселина и глицеринът са отлични средства за добра хидратация на мазната кожа, склонна към акне.

Нормална и суха кожа

Ако сте с някой от тези типове кожа, вие също трябва да избирате некомедогенни кремове против акне. Ако сте с нормална кожа, склонна към акне можете да използвате продуктите, предназначени за мазна и комбинирана кожа. Но ако сте със суха кожа, трябва да се посъветвате с експерт, който да ви препоръча крем против акне, който може да се справи освен с акнето и другите проблеми, които най-често съпътстват  сухия тип кожа.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram