Как да почистим чашите за вино?

Няма как да не сте се сблъсквали с онези досадни петна по чашите за вино. Колкото и да харесваме изчистеният дизайн на тези чаши, чистенето им може да бъде доста предизвикателна задача. Без значение, дали вашите чаши са големи, малки, със столче или без, петната се забелязват и могат да бъдат доста неприятни, заради това от Anmar ни дадоха насоки как да се справим с тях бързо и лесно. Четете по-долу, за да научите хитринките.

До голяма степен удоволствието от пиенето на вино се свързва с красотата на чашите, от които се пие. Ако обаче по вашите чаши са останали засъхнали петна от вода, то това много бързо може да ви развали удоволствието. Всички чаши за вино (особено такива за червено вино) безспорно могат да бъдат трудни за почистване, независимо дали са от стъкло, кристално стъкло или изцяло от кристал. Има редица проучвания, които доказват, че ако не се погрижите добре за вашите чаши, това може да се отрази на вкуса на виното, така че този проблем не трябва да се пренебрегва.

Ако използвате миялна машина

Много хора наистина не обичат да мият чинии и предпочитат да оставят тази неприятна задача на миялната машина. Преди да сложите чашите за вино обаче в нея, уверете се, че те нямат орнаменти, които да пострадат в миялната. Ето и още някои неща, които е необходимо да направите:

Ако миете на ръка

Ако е необходимо да измиете само няколко чаши, едва ли ще използвате миялна машина. Освен това има нестандартни чаши за вино с огромни размери, които изобщо не се побират в стандартните миялни. Заради това, ще обърнем внимание как се мият и чашите на ръка.

Добре е да наблегнете на външната страна и ръба на стъклото. Вътрешността на чаша рядко е мръсна, но все пак с оглед на това, че чашата може да е била използвана скоро, може да минете и нея с топла вода и препарат за съдове. Всеки препарат ще ви свърши работа, стига да го изплакнете обилно.

Дръжте чашата ниско в мивката, за да не я изтървете, да падне от високо и да се счупи. Другият риск е да я ударите в крана и да се строши в ръцете ви. Не се опитвайте да я усуквате, за да не я изпуснете.

чаша за вино без столче

Изсушете правилно чашите за вино

Без значение какъв метод за миене използвате, има вероятност петната от вода да са останали по стъклото и да се забелязват. Единственият начин да се справите с тях е внимателно да полирате стъклото, докато го подсушавате. Използвайте кърпа от микрофибър, а не памучна, защото микрофибърните не оставят влакна по повърхността. Можете да запарите чашата преди да я полирате, като това се случва, като е задържите за 2-3 секунди над вряща вода. Бързо след това трябва да полирате и в секундата, когато парата изчезне, ще остане само красивото и чисто стъкло без петна.

Как да почистим декантера?

Много хора обичат да използват декантери, които за съжаление са изключително сложни за почистване. Тяхната форма е създадена, за да са красиви и изящни, докато наливате от тях, а не за да се мият лесно.

След като съда е изпразнен може да го изплакнете с топла вода. Абсолютно излишно е да използвате препарат за миене на съдове, защото никой не пие от декантера и освен това алкохолът е естествен дезинфектант. Ако са останали някакви петънца от червено вино по него, можете да го напълните с гореща вода и да го оставите за няколко часа. Изплакнете и подсушете.

Изсушете частите, до които можете да стигнете, с кърпа от микрофибър, по същия начин както и при чашите за вино. Ако искате да сте изключително прецизни, използвайте сешоар.