Как да почиствате бяла техника?

Бялата техника е от съществено значение за всеки дом и поддържането на чистотата й е от решаващо значение за правилното  функциониране и дълготрайност. Ето няколко съвета как да почиствате ефективно бялата си техника.

1.Хладилник

За да почистите хладилника си, започнете, като го изключите от електрическата мрежа и извадите всички храни и напитки от него. Извадете всички рафтове и чекмеджета и ги измийте със сапун и топла вода. Почистете вътрешността на хладилника със смес от топла вода и мек почистващ препарат. Не забравяйте да почистите уплътненията на вратата и външната част на хладилника.

Друг вариант за почистване е с оцет. Намокрете мека кърпа в топла вода с оцет (съотношение 1:1) и избършете всички вътрешни повърхности на хладилника. Обърнете внимание на труднодостъпните места, като уплътненията на вратите.

За да премахнете упорити петна и миризми, поръсете сода за хляб върху влажна кърпа и разтъркайте замърсените участъци. Оставете да действа 10-15 минути, след което избършете с чиста, влажна кърпа.

След като приключите, включете отново хладилника и поставете рафтовете и чекмеджетата на мястото им.

2. Фурна

За да почистите фурната, започнете, като отстраните загорялата храна и трохите от дъното. Нанесете смес от сода за хляб и вода върху вътрешността на фурната и я оставете да престои няколко часа. Почистете вътрешността на фурната с влажна кърпа или гъба. За да почистите решетките на фурната, накиснете ги в топла сапунена вода и ги разтрийте с неабразивна гъба.

Някои модели фурни са снабдени с функция за самопочистване, при която се загряват до висока температура, изгаряйки замърсяванията.

3. Съдомиялна машина

За да почистите съдомиялната машина, отстранете остатъците от храна от дъното и ръбовете на вратата. Пуснете съдомиялната машина с чаша бял оцет на горната решетка. Това ще помогне за отстраняване на мазнините и натрупванията в съдомиялната машина. Когато приключите, избършете вътрешността на съдомиялната машина с влажна кърпа.

За да почистите котлен камък, използвайте специализиран препарат за целта.

За да запазите миялната машина чиста почиствайте вратата и уплътненията след всяко пускане.

4. Перална машина

За да почистите пералната машина, пуснете цикъл с гореща вода и две чаши бял оцет. Това ще помогне за отстраняване на натрупаните замърсявания и миризми в пералната машина. Когато приключите, избършете вътрешността на пералната машина с влажна кърпа и оставете вратата отворена за проветряване.

5. Сушилня

Сушилнята е електроуред, който ни спестява време и усилия, но за да работи ефикасно и да ни радва с години, е важно да се грижим за нейната чистота. За да почистите сушилнята, започнете, като отстраните мъхчетата от филтъра. Използвайте прахосмукачка, за да отстраните мъх от вентилационния отвор на сушилнята. Избършете вътрешността на сушилнята с влажна кърпа и, ако е необходимо, използвайте неабразивен почистващ препарат, за да отстраните петната.

Резервоарът за вода събира кондензираната вода от дрехите. Препоръчително е да го изпразвате след всяко сушене. За да премахнете евентуални власинки и прах от барабана, можете да го забършете с влажна кърпа. За да поддържате сушилнята си в добро състояние, е важно да почиствате и външната й част. Използвайте влажна кърпа и мек препарат, за да избършете корпуса на сушилнята.

И накрая, редовното почистване на вашите уреди е от съществено значение за правилното им функциониране и дългия им живот.

Източник: vladives.bg

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram