Как да предотвратите запушване на тръбите вкъщи?

запушена мивка

Запушване на каналите у дома ви е една от най-проблемните ситуации, с които може да се сблъскате. Има много причини, поради които може да се случи. Може тръбите да са стари и да имат твърде много отлагания по тях, или пък да се е получило инцидентно от друг вид отпадък.

Ако такъв проблем вече е налице, ще трябва да се обърнете към професионално отпушване на канали от Vik-Plovdiv.bg. За такава задача ви трябват именно експерти с многогодишен опит в сферата на ВиК услугите. Само така ще си гарантирате качествено и бързо справяне с проблема.

Важно е да обръщате внимание и на някои полезни съвети за това как да избегнете запушване на тръбите.

Не изсипвайте мазнина в мивката

Една от най-често допусканите грешки на домакинствата е именно изсипване на мазнина в мивката. Когато миете чинии е много вероятно да се изкушите просто да изсипете мазнината от тях в канала. Това крие големи рискове. Мазнината има умението да се слепва с други солидни частици, които попадат в канала. Така се образуват големи запушвания, което води до проблеми. Вместо да изсипвате олио и друг вид мазнина в канала, най-добре е да го изхвърлите в съд заедно с друг вид отпадък.

Пробвайте лесни методи на отпушване

Има лесни рецепти за отпушване на канали, които може да използвате с подръчни материали. Една такава е смесването на ябълков оцет и сол. Изсипете 2 супени лъжици сол в канала, последвани от 200 мл. ябълков оцет. Това ще омекоти наслагванията по канала, а след това може да ги прочистите напълно, като пуснете топла вода по него. Може да правите това профилактично. Полезно е и за премахване на лошите миризми от канала.

Сложете цедки на входа на канала

Ако искате да намалите количеството на отпадъци, които попадат в канала на мивката и душа, може да сложите цедки на входа. Те са изключително полезни за спиране на всякакви потенциално запушващи вещества и отпадъци, като големи парченца храна, косми и др. Всички по-големи частици ще се спират на цедката, което позволява лесно да ги изхвърлите в коша, вместо да попадат в канала.

Прочиствайте канала редовно

Вместо да чакате някой от каналите у дома ви да се запуши, най-добре е да вземете мерки това да не се случва. За целта е нужно профилактично да поддържате каналите чисти или чрез подръчни материали (като гореописаните сол и ябълков оцет), или чрез използване на специализирани продукти за канали. Ако изберете второто, внимателно прочетете инструкциите за употреба. Някои от тези продукти са доста силни и изискват внимателно ползване. От особена важност е никога да не месите различни продукти за отпушване на канали. Съставките им невинаги са съвместими и могат да произведат токсични съединения.

Дръжте твърдите частици вън от канала

Освен всички други опасности за запушване на канала трябва да внимавате и за твърди частици. Такива са смляното кафе, лекарства, хартиени кърпи, стикери от опаковки, обелки от плодове и зеленчуци, парченца от яйчни черупки и др. Веднъж попаднали в канала, те се разграждат много трудно и сериозно вдигат риска от запушване. Най-добре е при работа с тези продукти да стоите настрани от мивката и внимателно да оглеждате дали не са попаднали там преди да пуснете водата.

Бъдете готови за изненади

Дори да вземете всички мерки против запушване на каналите, понякога такъв проблем може да се случи въпреки всичко. Затова е добре да имате план за действие, като държите под ръка контактната информация на професионална фирма за отпушване на канали. Това е проблем, който изисква бърза намеса, затова е добре да сте подготвени за всеки случай.

Следвайте всички тези съвети и ще може да избегнете нуждата от услуги по отпушване на канали. Ако пък се случи така, че проблемът е налице, свържете се с професионалисти за бързо отстраняване.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram