Как да се грижим за мебелите от естествен ратан: 5 прости правила

Мебелите от ратан са леки, издръжливи и красиви. Поради лекотата си, често се използват в селски къщи и вили. Суровият климат е доста екстремен за това екзотично дърво. И ако нищо не се направи, мебелите скоро ще станат неизползваеми. Но всъщност не са необходими такива специални усилия. Грижата за мебелите от естествен ратан е много лесна. Следвайте тези прости правила и вашите мебели ще изглеждат като нови.

Редовно отстранявайте праха

Колко често? Веднъж на две седмици. Ако планирате да поставите на балкона или на открито, тогава е препоръчително да правите това седмично. Използвайте влажна гъба или четка с меки косми, за да премахнете праха. След мокро третиране повърхността трябва да се избърше.

Погрижете се за лака

Ратанът е покрит с лак на водна основа, който го предпазва от разрушаване. Затова не трябва да се използват твърди четки, абразивни почистващи препарати и разтворители, за да не се повреди защитното покритие. Без него ратанът ще се напука с течение на времето.

Избягвайте пълно намокряне

Ратанът е дърво и от продължителен контакт с вода просто ще набъбне. Защитното покритие няма да помогне тук, тъй като лаковете на водна основа имат ниска устойчивост на влага. Ето защо не трябва ги оставяте навън под дъжд. Ако това все пак се случи, не сядайте на мокрите столове, тъй като тъкането може да увисне, първо изсушете добре мебелите. Избършете незабавно всяка разлята течност със суха кърпа.

Не пресушавайте

Осигурете постоянно място на сянката или под навес. Така ще предпазите мебелите както от дъжд, така и от слънце. Под пряка слънчева светлина ратанът ще изгори и изсъхне. Цветът може да бъде възстановен, но пресушените пръчки ще започнат да се разслояват, а столовете ще придобият опърпан вид. И поне няколко пъти в годината пръскайте от бутилка със спрей, за да овлажните.

Не съхранявайте на открито през зимата

Преместете мебелите в стаята. Естественият ратан не понася добре зимата. Ниските температури и слана са пагубни за него. Причината е същата - рискът от деформация на тъкането. Оптимални условия на съхранение от +5 до +40°C.

Мебелите ще издържат с години, ако се грижите правилно за тях. Не забравяйте, че трябва да сте внимателни с всякакви мебели, не само с тези изработени от ратан.. Ако искате да се наслаждавате на красотата на мебелите от естествен ратан, трябва да вземете необходимите предпазни мерки, за да ги поддържате в добро състояние. Ако мебелите не се поддържат в добро състояние, материалът бързо ще отслабне. Това може да доведе до счупване или напукване на мебелите. Когато това се случи, мебелите от естествен ратан се унищожават. Много е важно да използвате правилните продукти за грижа, за да поддържате мебелите от ратан в добро състояние и да удължите живота им. Така ще им се наслаждавате много дълго време и със сигурност ще си заслужава цялата инвестиция в тях.

Източник: motti.bg