Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

Швейцарската кухня определено се превръща в моден тренд в кулинарията през последните години. Най-разпознаваемото ястие все още остава класическото фондю от разтопени сирена, но и много други образци на алпийското готварско изкуство набират популярност. Причината за това е не само, че гозбите са вкусни, а и защото са полезна добавка към хранителния режим. Затова все повече хора си задават въпроса как да си приготвим здравословна швейцарска кухня. 

В швейцарски ресторант Фондю в Банско можете да се насладите на някои от най-известните традиционни швейцарски специалитети.

Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

В какво се състои тайната на здравословната швейцарска кухня?

Швейцарската храна е много питателна, защото така повелява традицията в суровия климат на Алпите. На пръв поглед местната кухня може да не ви изглежда особено здравословна, тъй като включва доста засищащи продукти като месо, сирена, яйца, сметана масло. Всъщност, една от тайните на здравословните швейцарски ястия е, че местните хора много държат на качеството на продуктите и основно ползват храни от местен произход. 

Швейцарците подбират съставките за всяко ястие много внимателно. Продуктите често стигат до кухните в ресторантите и домовете направо от фермите, което гарантира тяхното качеството и осигурява винаги пресни храни за трапезата. Друг фактор, който прави храната здравословна е, че в едно ястие не се съчетават много различни продукти. Затова не е изненадващо, че Швейцария е в Топ 3 на Европа по здравословно хранене. Според международно проучване, преди алпийската държава са само Нидерландия и Франция. 

Здравословни швейцарски супи

В Швейцария е много популярна супата от брашно Mehlsuppe. Основен продукт за нея е пшенично или ръжено брашно. В супата се добавят още месен бульон, мляко, подправки или други продукти според индивидуалните вкусове. Преди тази супа се е смятала за храна за бедните, а днес е харесвана от много швейцарски семейства, защото е лека, а едновременно с това е засищаща.

Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

Друга известна швейцарска супа е Алпийската млечна супа. Необходимите продукти за нея супа са прясно мляко, жълтъци, сух бял хляб без кората, краве масло, сол, захар и настърган кашкавал. Маслото се слага да се разтопи в тиган на слаб огън, след това в него леко се запържват до порозовяване нарязаните на ивици парченцата хляб. Те се поставят в супник. Млякото се подгрява и към него се добавят сол и захар. На изключен котлон в млякото се добавят разбитите жълтъци. Когато е готова, супата се излива върху хлебните парчета в супника. При сервирането се поръсва с настърган кашкавал. 

Алпийски фермерски макарони Älplermagronen

А ето и едно просто и засищащо ястие от италианската част на швейцарските Алпи. Älplermagronen по принцип се приготвя от продукти, с които всеки разполага в кухненския шкаф. Смята се за добра храна за фермерите през дългите зими в планината, когато няма много пресни продукти. 

Приготвя се като се подреждат слоеве варени макарони и картофи, сирене, което може да бъде Грюйер, Апенцелер или Раклет, залива се със сметана и се поръсва с карамелизиран лук. Запича се на фурна и се сервира с ябълков сос, като може да се добавят и резенчета ябълки. В рецептата може да се включат още лук и кубчета бекон. 

Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

 Швейцарски ястия от сирена

Тук, естествено, ще стане дума за швейцарската класика фондю и за раклет. Между тях има доста общи неща. Първото е, че се приготвят от висококачествени сирена, а второто е, че това става направо върху масата за хранене.

Класическото фондю се приготвя от два до пет вида сирена, които се загряват на бавен огън в специален съд, наречен какелон. Към сиренето се прибавя малко бяло вино и по желание ароматни подправки. След това директно в разтопените сирена се потопят късчета хляб. За фондю се използват различни комбинации от сирената Грюйер, Ементал, Франш Конте, Ементал Гран Крю, Апенцелер и др. На масата като гарнитура се сервират варени картофи и мариновани или пресни зеленчуци. Освен по класическия начин със сирена, фондю се прави и с месо или риба, които се потапят в какелона.

Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

Швейцарският Раклет е много подходящ за хладните вечери в планината. За приготвянето му се използва сирене с високо съдържание на мазнини със същото име. То се затопля от едната страна, а разтопената му част се изстъргва с шпатула направо в чиния, в която има варени картофи, препечени филийки, мариновани краставички или шунка. За приготвянето на раклет в днешно време се използва специален уред, който се състои от две основни части – електрически грил и нагреваема плоча. 

Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

Картофени Рьощи

Швейцарските Rösti са бързо, вкусно и засищато ястие от картофи. Има различни рецепти за приготвянето на рьощи, като в някои от тях се използват сурови настъргани картофи, а в други – сварени. Формата им също е различна - може да са овални шницели или да приличат на големи картофени палачинки. Първо е необходимо да се настържат на едро ренде сурови или варени картофи и да се овкусят. Получената смес се оформя като голяма палачинка или шницели с дебелина 1-2 см. Към картофите може да се добавят сирене, яйца, бекон, сметана, мляко, лук или ябълки. 

Ето и една рецепта за рьощи със сирене, която лесно можете да приготвите у дома:

Продукти:

1 кг картофи

2/3 ч. ч. прясно мляко

2/3 ч. ч. сметана

150 грама сирене

2 яйца

сол

индийско орехче

Приготвяне:

Картофите се сваряват и след охлаждането им се настъргват на едро ренде. Натрошете сиренето и го смесете с картофите. Оформете голяма палачинка и я изпържете в тиган само от едната страна. След това я сложете във фурната да се изпече и отгоре. Разбийте яйцата, сметаната и млякото и ги овкусете със сол и индийско орехче. Залейте картофите и допечете за кратко. 
Как да си приготвим здравословна швейцарска кухня

Дотук стана ясно, че вкусната швейцарска кухня, която можете да опитате в ресторант Фондю, може да е и здравословна. В Банско можете да хапнете и други представители на европейската кулинарна традиция. В италианския ресторант Леонардо се славят с приготвянето на вкусни пици и паста с оригинални продукти. Предлагат се още атрактивни месни и рибни специалитети, а за финал никой не може да устои на фантастичните италиански десерти. 

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram