Как да сте максимално подготвени за ски алпинизъм

Независимо дали предпочитате ски туризма или класическия алпинизъм, имате нужда от подходящo ски оборудване. То гарантира, че няма да ви бъде студено, ще останете сухи и ще бъдете в безопасност. 

По-долу ще обсъдим всичко, което ще ви е необходимо, ако сте планирали да се отдадете на ски алпинизъм тази зима.  

Как да сте максимално подготвени за ски алпинизъм

Източник на изображението: freepik.com

Основно оборудване

Когато сте в планината, трябва да бъдете подготвени за всякакви ситуации. Не е възможно да предвидите всички евентуални премеждия, но е добре да разполагате с основно оборудване.

Ски, ски обувки и щеки

Ските, ски обувките и щеките зависят от вида алпинизм, който практикувате, и избрания маршрут. Типът на ските и обувките могат да се променят много в зависимост от избрания терен, виочината и опита ви.

Обувките трябва да са с необходимия флекс индекс, за да сте достатъчно стабилни на пистата. Например, за каране на ски на пресен сняг, е добре да се спрете ски обувки с по-висок флекс индекс, а за обработените писти - по-нисък. Ширината също е важен елемент, защото пръстите ви трябва да се движат свободно. 

Щеките, от своя страна, трябва да са с 50 см по-ниски от скиора в изправено положение. Съветваме ви да се спрете на такива с омекотена дръжка, която да не се хлъзга в ръцете ви, когато сте ръкавици.  

Лавинен комплект за самоспасяване

Безопасността е преди всичко. Въпреки че трябва да избягвате да излизате извън утъпкания път, може да ви се наложи. В такъв случай е важно да имате лавинен комплект, който се състои от трансивър, лопата и сонда. 

Тези инструменти не са достатъчни. Необходимо е да изкарате и курс, който да ви научи да ги използвате правилно и къде да ги позиционирате, за да са по-лесни за достъп. 

Комплект за първа помощ

От обикновеното протриване до дълбоко порязване, наличието на основни неща като спирт и лепенка са от първостепенно значение. Разбира се, най-добре е да разполагате с чантичка, в която да има абсолютно всичко необходимо, докато изчакате да пристигне помощ. 

Храна и вода

За да имате енергия, нужна ви е храна. Това могат да бъдат протеинови барове, които да имат ниско съдържание на захар. Водата е също от голямо значение, тъй като карането на ски е интензивен спорт и може да ви дехидратира. 

Ако карате ски за по-дълъг период от време, можете да си вземете и термос с кафе за повече енергия. 

Екипировка

Екипировката също се избира спрямо опита и мястото, на което ще карате ски. От съществено значение е тя да бъде съобразена с климатичните условия. Класическото обличане за ски “на слоеве” е най-правилният начин. Причината е, че може да се модулира въз основа на телесната температура по време на различните дейности.  

Ето и от какво трябва да се състоят слоевете:

Не подценявайте важността от ски маска или слънчеви очила, които ще намалят умората и сълзенето на очите. 

Каската е животоспасяващият елемент, който много хора пропускат. Тя е нужна не само на начинаещите, но и на опитните ски алпинисти.

За да обобщим, климатът и условията в планината могат да бъдат непредвидими. Затова е от ключово значение да бъдете подготвени за всякакви ситуации. Нужни са ви аптечка, храна, лавинен комплект и подходяща екипировка. Цялото изброено оборудване е важно за вашата безопасност в планината.