Как да свалим кръвната захар?

За да се понижат нивата на кръвната захар, е важно да се обърне внимание на храненето, като се предпочитат пълноценни храни и се избягват излишните въглехидрати и захар, както и да се практикува редовна физическа активност, тъй като по този начин е възможно да се избегнат пиковете на кръвната захар и натрупването на захар в кръвообращението.

Защо е важно да поддържаме ниски нива на кръвната захар

Излишъкът на захар в кръвта, наричан научно хипергликемия, се появява, когато нивото на глюкозата в кръвта на гладно е над 100 mg/dl - ситуация, която, ако продължава да съществува, може да доведе до лоши последици за функционирането на органите (изт. https://xn--80achgm7d.xn--90ae/). Ето защо, когато се появят тези симптоми, е важно да се консултирате с общопрактикуващ лекар или ендокринолог за клинична оценка и първоначални тестове, които да определят нивата на глюкоза в кръвта, както и кръвното налягане, нивата на холестерола и триглицеридите, например - ситуации, които също представляват риск за сърдечносъдовото здраве.

Как да намалим кръвната захар

За понижаване на нивата на кръвната захар е важно да се следват указанията на общопрактикуващия лекар или ендокринолога, като обикновено се препоръчва

Освен това в случай на диабет и преддиабет е важно лицето да бъде редовно наблюдавано от лекар и диетолог, за да може да се провери развитието на нивата на кръвната глюкоза и да се направят промени в плана за лечение или диетата.

Наблюдението на храненето при преддиабета играе основна роля, тъй като чрез промени в хранителните навици е възможно да се предотврати развитието на диабет.