Как работи климатика през зимата - какво трябва да знаем?

Зимата е може би най-трудният сезон за един климатик. Именно когато температурите паднат под нулата се отключват различни проблеми в климатичната система, като например замръзване на външното тяло, издаване на непривични звуци и духане на студен въздух. Един от начините да сте сигурни, че всичко ще е наред през отоплителния сезон, е да си осигурите качествен климатик. Климатици Toshiba предлагани от Eclima са доказан бранд, който няма да ви изневери дори и в най-студеното време. Но освен добър климатик, съществува и полезна информация за работата на уреда през зимата, която е добре да познавате.

Замръзване на климатика през зимата

Всяка хладилна система може да срещне проблеми със замръзването, което обикновено се дължи на неефективна работа. Получава се вследствие на конденз, който се образува по време на работа в режим отопление. Скреж избива по ламелите, който влошава топлообмена между околната среда и външното тяло. Коефициентът на полезно действие на климатика спада заради температурните разлики и отделяната топлина.

Как климатикът се справя с този проблем?

Всеки климатик има функция „дефрост“, чиято основна цел е размразяване на топлообменника на външното тяло. По този начин се цели предпазване на климатика от лед и скреж през зимата. По своята същност, дефрост означава смяна в режим охлаждане, което от своя страна затопля топлообменника и го размразява.

Повече конденз през зимата

Климатиците образуват конденз както през лятото, така и през зимата. През лятото обаче този конденз е минимален, докато през зимата неговото количество се увеличава. Това може да е проблем, ако външното тяло е поставено над тротоар или тераса, където изтеклата вода може да замръзне и да доведе до инциденти. Този проблем може да се реши чрез поставянето на кондензна вана. Може да поискате поставянето на такава още при монтаж на климатика.

Намалява ли мощността на климатика през зимата?

За всеки климатик е валидно това, че ефективността му зависи от външната температура. Ако сте заложили на някой от качествените климатици Toshiba, това може и да не е толкова осезаемо. Но за някои климатици се случва това, че губят много мощност при минусови температура навън. Един добър начин да се предпазите от такъв ефект е да изберете климатик с аванс на мощността. Това означава да си вземете климатик, който покрива размера на по-голямо помещение от това, в което ще го ползвате реално. Такъв аванс ще осигури на машината по-лесна и ефективна работа дори през най-студеното време от годината.

поддръжка на климатик през зимата

Как да подготвим климатикът за зимна работа?

Има няколко важни стъпки, през които трябва да минете преди настъпване на зимата.

Почистване на филтрите

Първото нещо, което трябва да направите преди температурите навън да паднат, е да почистите добре филтрите на климатика. Това е лесна процедура, която може да извършите сами. Изключете климатика и отворете предния панел. Извадете филтрите и премахнете натрупания върху тях прах и други замърсители. Може да ги почистите и със струя вода, но след това задължително ги оставете да изсъхнат напълно. Поставете ги обратно в климатика. Добре е да извършвате това почистване веднъж на месец.

Ползвайте правилните настройки

Най-важното нещо, което да запомните относно работа на климатика в режим отопление, е да не го изключвате. Това подобрява ефективността му и намалява разхода на енергия. Друго важно нещо е да изберете оптималната температура. Това обикновено е диапазона между 22 и 25 градуса. А когато в помещението няма хора, може температурата да падне с 5 градуса, до момента, в който не ви потрябва пак да се вдигне температурата.

Заявете годишно професионално обслужване

Годишното обслужване на климатика от специалист е важна част от това да си осигурите ефективно отопление през зимния период. Обслужването включва преглед на климатичната система, в това число вътрешно и външно тяло. Специалистите ще направят и замервания на работното налягане и температура на изпаряване на фреона. При наличие на нередности, те ще бъдат отстранени своевременно, за да сте спокойни, че климатикът ще ви служи през студените месеци.

Сега, когато имате повече познания за работата на климатикът през зимата, ще може по-ефективно да го използвате за достигане на комфортна температура у дома.