Как с Аюрведа лечение можем да определим болестния процес преди появата на симптоми

Едно от най-непредсказуемите неща на света са именно болестите. Те се появяват неочаквано и ни тормозят. Отнемат силите ни за неща, които ни радват и ни възпрепятстват да живеем пълноценно. А колко ли щеше да е хубаво да можем да ги предвидим и дори избегнем…

Тук се явява индийският принцип лечение с аюрведа . Това е една от най-древните документирани науки, които човечеството познава. Датира преди 5000 години в Индия като философия за постигане на здраве и дълголетие. Записвана е на древния език санскрит в книги, наричани гранти, и благодарение на това е запазена до днес. Вече има книги, преведени на други езици, за да е по-лесно достъпна. 

Как с Аюрведа лечение можем да определим болестния процес преди появата на симптоми

Аюрведа ни помага да водим живот, лишен от психически или физически болести. Тя спомага не за премахването на симптомите на болестта, а открива и изкоренява причините за появата ѝ. 

Тук е моментът да определим точно разликата между Аюрведа и конвенционалната медицина. 

Конвенционалната медицина се базира на лечение на симптоми посредством лекарства или при спешни случаи – хирургична намеса. Има обособени различни направления – кардиология, педиатрия, хематология и други. Специалистите във всяка сфера ви предоставят информация за това как да се лекувате, след като ви прегледат. 

Може да считаме, че аюрведичната медицина е прародител на повечето конвенционални методи на традиционната медицина, които добре познаваме днес. Тя е определена като холистична медицина. Изучава връзката между човешкото тяло и душата, която го обитава. Това е извън обсега на конвенционалната медицина, която оставя в сянката си Аюрведа и нейните принципи. Ние не знаем много за нейната стойност. 

Името ѝ се състои от две части, които преведени означават живот и наука. С това съчетание се представя знанието и дори осъзнаването на съществуването. Тази древна наука цели да ни помогне при определянето методите и принципите в науката за живота, което се оказва нелека задача.

Аюрведа се основава на петте елемента, които изграждат видимата и невидимата Вселена. Това са именно въздух, огън, земя, вода и етер. При съчетаването им в двойки се определя и основната енергия, която носи човешкото тяло. Те могат да са:

Как с Аюрведа лечение можем да определим болестния процес преди появата на симптоми

Диагностиката на болестта се основава на тези две теории. Счита се, че когато трите енергии са в баланс, човек е здрав и щастлив. Болестното състояние възниква при дисбаланс при енергиите.

Аюрведичният лекар проверява здравното състояние с помощта на специфична система. Първо определя конституцията по рождение, която е доминирана от една, две или дори от трите енергии. По време на консултацията вие разказвате за себе си, а специалистът, освен да ви слуша, наблюдава външни фактори като формата на тялото, цвета и вида на кожата, жестовете ви и емоционалното ви поведение.

Когато споделите тревогите си и начина ви на живот, той ще определи дали има дисбаланс в някоя от трите енергии. След това ще направи пулсова диагностика и ще определи кои са засегнатите органи и колко сериозен е проблемът ви. Също така ще потърси къде точно се е позиционирал проблемът. 

Как с Аюрведа лечение можем да определим болестния процес преди появата на симптоми

Според Аюрведа има седем нива на проникване на болестния процес. Колкото по-дълбоко е, толкова повече и по-трудно се лекува. 

А в какво се изразява лечението? Използват се терапевтични продукти. Те се използват в един и същи вид от възникването на Аюрведа, което говори за тяхното действие.

Ние сме малки микрокосмоси, които постоянно си взаимодействат с външния макрокосмос. Аюрведа успява да достигне до дълбоките тайни на съществуването ни и да отговори на много въпроси. Разглежда цялостната ни поява и може да открие причините за развитието на болестния процес, да ги отстрани и да създаде предпоставки за лечение. Укрепва връзката между тялото, ума и душата. 

Доверете се на Аюрведа и съхранете хармонията в себе си като изпреварите болестите! А за професионална помощ можете да разчитате на специалистите от Аюрведа клиник Банско и София. Можете да ги намерите на https://ayurvedasofia.bg/ и https://www.ayurvedabansko.bg/.