Какъв котлон за наргиле да изберете - газов или електрически?

стилно наргиле

Котлонът за наргиле е важна част от оборудването на всеки любител на димните сесии. Той се използва за запалване на въглените, които от своя страна, произвеждат необходимата топлина за загряване на тютюневия микс в купата. Не всички котлони за наргиле обаче са създадени еднакви.

Типът котлон, който използвате може значително да повлияе на това колко топлина получавате, колко дълго издържат въглищата, както и на това колко добра е вашата сесия на пушене, като цяло. Така че, преди да си купите котлон за наргиле, си струва да проучите различните видове и модели, както и техните предимства и недостатъци.

Видове котлони за наргиле

На пазара се предлагат два основни типа котлони за наргиле - електрически и газови. Разбира се, всеки един вид има своите плюсове и минуси. Електрическите котлони за наргиле от Nargile.bg, например, са особено подходящи за употреба на закрито. Те са изключително лесни за използване и постоянно произвеждат перфектното количество топлина. Някои модели се предлагат и в по-компактни размери, така че да могат да се пренасят лесно при пътуване. Най-хубавото при електрическите котлони за наргиле е, че няма да се притеснявате, че може да останете без газ.

От друга страна, газовите котлони от Nargile.bg, са отличен избор за тези, които обичат да пушат на различни места. Те се пренасят лесно и могат да се използват както за събирания у дома, така и навън, където няма достъп до електричество. Този тип котлони са доста популярни сред наргиле ентусиастите, тъй като имат способността да загряват въглените по-бързо от електрическите.

Предимства на електрическите котлони за наргиле

Тук са някои от основните предимства на този тип котлони за наргилета.

 • Те осигуряват постоянна топлина

Електрическите котлони за наргиле осигуряват непрекъснато и равномерно загряване, което означава, че няма да се налага да се притеснявате за постоянно попълване на запасите от въглени. Това често се цени от онези, които търсят прецизност при контролиране на температурата по време на сесията си на пушене.

 • Не изискват постоянно зареждане с газ

Докато имате достъп до електричество, можете да използвате вашия котлон без нужда от допълнителни консумативи. Това може да бъде особено удобно, ако често се отдавате на наргиле сесии у дома.

Недостатъци на електрическите котлони за наргиле

А кои са слабите страни на електрическите котлони? Нека видим.

 • По-бавно запалване на въглените

Електрическите котлони осигуряват постоянна топлина, но обикновено им трябва малко повече време, за да достигнат желаната температура. Този по-бавен процес на запалване е фактор, който е добре да имате предвид, особено ако сте от нетърпеливите пушачи.

 • Изискват достъп до електрически контакт

Това ограничение прави електрическите котлони за наргилета по-подходящи за употреба в домашни условия и събирания на закрито.

наргиле запалено

Предимства на газовите котлони за наргиле

А сега нека разгледаме някои от плюсовете на газовите котлони за наргиле.

 • Осигуряват по-бързо запалване на въглените

Една от основните причини много любители на наргилето да предпочитат газовите котлони, е именно това, че предлагат бързо и лесно запалване. С едно просто завъртане на копчето можете да запалите вашия въглен и той да бъде готов за употреба само след няколко минути. Това може да бъде особено привлекателно за по-нетърпеливите наргиле ентусиасти.

 • Могат да се използват на различни места

Независимо дали се наслаждавате на наргиле у дома или планирате събиране на открито, удобството на газовия котлон се крие в способността му да функционира навсякъде, стига разбира се, да е зареден с достатъчно газ.

Недостатъци на газовите котлони за наргиле

А ето и потенциалните недостатъци на газовите устройства.

 • Те са зависими от газ

Ако имате такъв котлон, е добре да се уверите, че винаги е достатъчно зареден преди употреба. Свършването на газта може да причини неудобство и прекъсване на сесията.

 • Може да повлияе на вкуса

Някои ентусиасти на наргиле твърдят, че използването на газов котлон придава на въглените лек аромат на газ, а това от своя страна, влияе на цялостния вкус на наргилето. Това обаче, е доста субективно и дори може да не е забележимо за всеки. И все пак, е добре да го имате предвид, особено ако давате приоритет на чистотата на вкуса във вашите сесии.

Фактори, които да имате предвид, когато избирате котлон за наргиле

След като проучихме плюсовете и минусите както на газовите, така и на електрическите котлони за наргиле, нека обърнем внимание на факторите, които да обмислите преди да вземете окончателното си решение.

 • Типа въглени, който използвате

Ако използвате бързозапалими въглени, то и двата вида котлони биха ви свършили чудесна работа. Тези въглени могат да се запалят почти мигновено от почти всеки източник на огън. Ако обаче сте любител на кокосовите въглени, то вероятно е по-добре да се снабдите с котлон на газ. Натуралните въглени обикновено изискват по-продължителна и по-висока топлина за запалване.

 • Размер на устройството

Ако сте човек, който обича да пуши на открито или по време на пътуванията си, то по-добре да се спрете на компактен котлон на газ. Помислете обаче дали сте готови да пожертвате лесната преносимост в името на по-контролирано и предвидимо изживяване при пушене.

 • Цена

Всички искаме да получим качествен продукт за парите, които харчим. Ето защо, цената също е важен фактор. Докато електрическите котлони за наргиле може да са по-скъпи от преносимите/къмпинг котлони на газ, те предлагат голямо удобство и лекота на използване, което ги прави страхотна инвестиция в дългосрочен план.

 • Лични предпочитания

Разбира се, вашите лични предпочитания имат съществена роля в процеса на вземане на решение. Най-важното, все пак, е да изберете котлон, който ви харесва и отговаря на вашите специфични нужди.

В крайна сметка, идеалният котлон за наргиле е този, който подобрява цялостното изживяване при пушене. Така че, експериментирайте с различни опции, проучете плюсовете и минусите на всеки тип котлон и изберете този, който най-много ви допада.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram