Какво да използвате за моделиране: маслена или полимерна глина?

цвете от полимерна глина в жълт цвят

Сигурно ви е ставало интересно как се моделират различни елементи с глина и точно какъв вид глина се използва. Ще разгледаме различните особености на глината и кой вид е най-подходящ за изработката на бижута и други произведения. В случай че търсите качество, то полимерна глина Слънчоглед е налична в много цветове, комплекти и различна големина разфасовки. Първо обаче нека да започнем с термините.

Може да срещнете термина „глина за моделиране“ или „глина за скулптуриране“. И в двата случая се има предвид полимерна глина, чрез която могат да се създават творения. Макар всяка глина да може да се използва, някои типове не са достатъчно трайни и имат по-различно предназначение. На вас каква глина точно ще ви бъде необходима, зависи от това какво искате да изработите и най-вече дали възнамерявате да остане постоянно или не.

Предимства на полимерната глина

С полимерна глина се работи много лесно. Тя представлява уникална смес от полимери, които могат да бъдат в най-различни цветове. Дава възможността и за смесване, като така се получават още нюанси и оттенъци.

За разлика от естествената глина, полимерната глина се състои от синтетична смес от полимери на основата на поливинилхлорид (по-известен като PVC). Полимерната глина е мека и гъвкава и не се втвърдява при контакт с въздуха. Тъй като полимерната глина остава мека, дори когато е изложена на въздействието на въздуха, това я прави предпочитана от някои творци, защото е по-гъвкава.

Макар че полимерната глина остава мека, за разлика от естествените глини за моделиране, самосъхнещите глини и някои глини на водна основа, тя може да бъде изпечена в домашни условия, за да се втвърди, така че вашите скулптури и творения да придобият трайна форма. Най-хубавото е, че за изпичането ѝ не са необходими високите температури на търговските или промишлените пещи. Можете да изпечете творенията си от полимерна глина във фурната у дома при температура около 120°С. Полимерната глина е търсена не само защото може да се изпече в домашна фурна, а и защото от нея е възможно да се изработят фини детайли и с ръце и с инструменти.

Предимства на глината на маслена основа

Маслената глина също може да се използва за различни творчески проекти у дома или в студио. В някои отношения може дори да е за предпочитане пред полимерните смеси. Глината на маслена основа е смес от глина и масло. Тя е материал за моделиране, който не изсъхва при контакт с въздуха. За разлика от полимерната глина обаче глината на маслена основа не може да се изпича и не се втвърдява дори при излагане на топлина. Тя не трябва да се подлага на високи температури, защото може да изгори. Консистенцията ѝ се променя, когато към нея се добави някакво масло, включително минерално, бебешко или някакво био масло.

Особеността на глината с маслена основа е това, че тя може да се използва безброй пъти. В случай че искате да моделирате прототип, то тази глина е перфектна. От нея се правят и калъпи.

ръчно оформяне на полимерна глина

Коя глина трябва да използвате за скулптуриране и моделиране?

Сега остава въпросът коя глина е по-подходяща за вашите цели. В крайна сметка това зависи от естеството на вашия проект и от относителните качества на глината.

Трябва да използвате полимерната глина, когато:

  • Ще печете творението си, за да го направите постоянно;
  • Ще го създавате бавно и не искате да завършвате целия проект наведнъж;
  • Желаете да смесите много различни цветове. Смесването е лесно и може да бъде подходящ избор, ако правите много ярко творение;
  • Проектът ви включва изработване на калъп за отливане на силикон или гума и искате да запазите оригинала.

Трябва да използвате глина на маслена основа, когато:

  • Изработвате модел или прототип, който ще се използва при довършването на други творения, но не е необходимо да се изпича;
  • Искате да можете (или ще трябва) да използвате повторно едно и също количество глина отново и отново;
  • Вашият проект не трябва да бъде изпичан, но трябва да притежава изключително фини детайли;

Проектът ви включва изработване на калъп за отливане на силикон или гума и не искате да запазите оригинала.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram