Климатикът се развали – какво да правя?

За да сте сигурни, че климатикът у дома или в офиса ще ви създава комфортна температура през зимата и през лятото, трябва да полагате грижи за правилната му  поддръжка. Редовната профилактика преди или след активния сезон на използване ще намали вероятността от повреда и ще ви осигури по-ефикасна работа.

Сред иновативните аксесоари за климатици, които ви предоставят информация за появили се проблеми с поддръжката, са интелигентните климатични контролери. Важно е обаче да проверявате и лично дали всичко е наред, за да не се достигне до скъп ремонт. Ако не извършвате периодична профилактика на системата, има опасност от различни проблеми. С част от тях може и да успеете да се справите, но в повечето случаи ще ви трябва специализирана помощ.

Най-честите проблеми, които могат да влошат работата на климатика или дори да спрат работата му, са:

Теч на вода от вътрешното тяло

Вероятна причина за изтичането на вода може да се окаже запушена дренажна тръба поради натрупани бактерии и плесени, което води до преливане на улея. Може да я почистите, като направите проверка дали няма отвори.

Като друга причина, която трябва да имате предвид, може да бъде счупена кондензна помпа и това да наложи нейната подмяната с нова. 

В определени случаи през лятото е възможно да изтича вода от външното тяло. Причина за това може да са запушени филтри, лошо уплътнение, неправилен монтаж и др. Ако установите такъв проблем, трябва да потърсите професионална помощ.

Ниски нива на хладилния агент

Фреонът играе основна роля за охлаждането или отоплението. Ако по някаква причина той изтече, при намалено ниво ще се влоши и ефективността на климатика. При незначителен теч може да се допълни, като се запълнят и отворите. Те може обаче да бъдат на труднодостъпни места и затова обучен специалист ще се справи качествено с проблема.

Налягането се понижава в различни части и понякога подмяната с нов фреон не е достатъчна. Заради голяма повреда в някои случаи се налага ремонт на цялата система. По време на зареждането с хладилен агент от особено значение е зарядът да съответства на изискванията на производителя.

Замръзване на изпарителната бобина

Бобината е онази част от системата, чиято функция е да абсорбира топлината от въздуха с помощта на хладилен агент. Ако намотките работят без прекъсване много дълго, е възможно да замръзнат. Тогава уредът няма да отоплява или охлажда ефективно, а може и да не издухва въздух изобщо.

Може да установите дали бобината е замръзнала, като поставите ръка близо до мястото с филтъра. Ако усещането ви е за студена вътрешност, замръзването на бобината е възможно.

Един от вариантите в такъв случай е да помогнете за размразяването след изключване  на работещия режим и включите вентилатора. Преди това почистете от прах филтъра и намотките. Друг начин е да изключите уреда, за да се размрази на неработещо електрозахранване. И единият, и другият случай изискват време от няколко часа. Ако бобината е замръзнала в студено време, не използвайте климатика, а предприемете посочените стъпки или извикайте професионалист.

Проблеми с вентилатора

Вентилаторите в климатичната система са два: един, който издухва въздух над изпарителя, и друг – над кондензатора на външното тяло. При неефективна работа на един от тях няма да има качествен пренос на въздух. Причините могат да бъдат замърсяване, повреден мотор, разхлабен компонент, износени клапани и др.

Проблемът трябва да се отстрани, защото може да се увреди компресора. Изключете захранването и направете оглед, а при трудно диагностициране е нужна намесата на специалист.

Замърсени намотки на кондензатора

Ако кондензаторните ви бобини се замърсят, устройството ви ще започне да включва и да изключва, а може да установите и високи сметки за ток. Обикновено задачата на бобините е извеждането на топлия въздух навън и ако замръзнат, процесът се затруднява, най-вече ако въздухът навън е силно замърсен. На намотките с натрупан прах им трябва повече енергия, за да извършат ефективно пренасяне на въздух, но това износва частите и дори може да причини повреда на уреда.

Замърсен филтър

Запушването на въздушния филтър причинява замърсяване на намотките и се получават проблеми с въздушния поток. Способността на системата да охлажда по ефективен начин силно намалява, а може да усетите и неприятни миризми. Редовното измиване на филтрите и почистването им, както и подмяната при нужда, ще ви гарантира по-добра работа на климатичната система. Наличието на домашен любимец вкъщи налага по-често почистване или смяна заради козината.

Повреда в електрическото управление

При честото включване и изключване на климатика компресорът и вентилаторът се износват. Ако има отказ на компресора и двигателя на вентилатора да се включат, проводниците или клемите може да са корозирали. Първо потърсете причината в електрическата връзка и ако не е във възможностите ви да се справите, проблемът трябва да бъде отстранен от професионалист.

За да намалите риска от появата на различни нередности на климатичната ви система, се погрижете за редовната профилактика. Тогава тя ще работи максимално добре и ще има по-дълъг експлоатационен живот.

Източник на изображение: pexels.com