Кои са моментите, в които най-често грешим при харченето на пари?

Никои не е застрахован от грешки, когато планира месечния си бюджет. Много често ни застигат непредвидени обстоятелства, за които е необходимо да намерим допълнителни пари. Това обаче са необичайни ситуации, а не грешки. За съжаление, повечето хора просто допускат грешки при харченето на парите си, което води до финансовата им нестабилност. Макар и възможността да изтеглите бърз кредит от Мини Заем винаги да е налице, нека да видим кои все пак са най-често допусканите грешки при изразходването на месечния бюджет. Знаейки подробно проблема ще можете да постъпите по-разумно следващите месеци и ако кандидатствате за кредит, то ще е адекватно и прецизно решение, което ще ви послужи за да добавите стойност към живота си, а не за да покривате разходи, за които не са ви стигнали парите от заплатата. Нека да започваме.

Повишените доходи

Макар това да звучи доста приятно, много често именно повишаването на доходите води до финансова нестабилност. Защо се получава така? Когато усетим, че изкарваме достатъчно пари, несъзнателно започваме да се стремим към придобиване на неща, които не са ни необходими. От една страна изпитваме нуждата да се наградим, защото в съзнанието ни, сме положили повече усилия от нормалното, за да си повишим доходите и заслужаваме награда. От друга страна, се отпускаме с идеята, че вече имаме пари и следователно не е необходимо да се притесняваме, че няма да стигнат. По-склонни сме да правим импулсивни покупки и да забравяме къде точно сме похарчили дадени суми. Когато имате 100 лв. до края на месеца, планирате бюджета си прецизно. Когато обаче 3 дни преди края на месеца получите още 50 лв. е възможно да ги изхарчите за по-малко от час, макар предните 100 лв. да не сте ги изхарчили цяла седмица. Контролът върху изразходването на средства е много важно условие и до голяма степен той е обвързан с възможността да планирате бъдещите си разходи.

Освен това, когато получите допълнително приходи е задължително да не ги слагате към парите за харчене, след като вече сте преразпределили сума за тази цел, а да ги отделите за нещо, което искате да си купите. Например, това може да е нещо ново или пък да покриете предсрочно една-две вноски по бърз кредит. Бъдете сигурни обаче, че винаги имате цел.

млад мъж се опитва да покрие предсрочно кредит и търси начин в разпределението на бюджета си

Ще пестим по-късно

Пестенето не е нужно да е на база огромна саможертва. Важно е обаче да сте постоянни, дори и в живота ви да има непредвидени обстоятелства, които да водят към по-високи разходи. За съжаление точно както по-горе, когато си поставим цел, например приятна и дългоочаквана почивка, можем да изтървем контрола и да посегнем към спестяванията ни. Много важно е това да не се случва. Запомнете, че тези пари са там, за да ви гарантират някакво усещане за сигурност в трудни моменти, а не за да ви допълнят дупка в бюджетирането в добри моменти.

Отлагане на задълженията и сметките

Колкото и странно да звучи, повечето хора са толкова фокусирани в ежедневните си проблеми, че тотално забравят да си платят тока или някоя от другите битови сметки. Това е огромен проблем, който може да доведе до спиране на услуги, допълнителни такси за включване, допълнителни лихви и дори до влошена кредитна история. По друг начин казано, да си организиран е предимство, което ще ви помогне в дългосрочен план. Как обаче да станете по-организирани? Можете да си записвате датите, когато трябва да платите сметките, можете да определите една дата, на която всичките ви сметки са излезли и да плащате само на нея. Можете дори да настройте плащанията си автоматично от сметката ви и да не се занимавате вие. Вариантите са безброй, стига само да откриете, че това е и ваш недостатък, както на хиляди други хора.