Кои са ползите от карането на триколка за малките деца?

Кои са ползите от карането на триколка за малките деца?

Знаем добре колко са полезни разходките сред природата за малките деца. Триколката е едно от тези неща, които помагат на всяко дете да прекарва повече време навън, като в същото време се забавлява и тренира редица свои двигателни и умствени способности по безопасен начин. 

Детската триколка е един супер подарък за всяко малко дете над 2-годишна възраст, който ще му гарантира не само часове забавление, но и ще донесе ползи за здравословното му развитие.

Кои са ползите от карането на триколка за малките деца?

Източник на изображение: StockSnap

Освен че са забавни, детските триколки носят и редица предимства за развитието на малките деца, затова има редица добри причини да изберете именно триколка вместо първи велосипед за своя малчуган.

Карането на триколка наистина носи на малките деца редица ползи  по отношение на психическото и емоционалното им развитие.Сега ще се запитате защо триколка, а не велосипед за малко дете? Ами защото чрез  триколката децата могат най-добре да усвоят принципа на управление и да балансират по безопасен начин.

На пазара за детски играчки и аксесоари се срещат различни видове детски триколки предлагащи се в различни дизайни и с разнообразни екстри.Това съответно може донякъде да затрудни всеки родител в избора на триколка за детето.

Кои са ползите от карането на триколка за малките деца?

Източник на изображение: Pixnio

Както вече споменахме триколките обикновено са подходящи за деца на 2 годинки, но има и такива, които се предназначени и за деца под 1 година.

Това, което е показател за това дали едно дете е готово да кара триколка или не, е неговият ръст, желанието му да се научи да кара триколка или колело, както и способността му да стои само в седнало положение с изправена стойка

Едно от важните неща е триколката да осигурява най-вече комфорт и безопасност на детето при употреба. На второ място идва дизайнът и видовете функционалности, с които триколката разполага.

Тук ще ви представим кои са ползите от употребата на триколка за малките деца, както и ще ви дадем някои полезни съвети как да направите правилен избор  на триколка за своето дете. 

Топ ползи от детската триколка:

Развитие на двигателни умения

Кои са ползите от карането на триколка за малките деца?

Източник на изображение: Pxhere

В резултат от въртенето на педалите, което карането на триколка включва, се развива моториката и се  укрепва мускулатурата на краката, което е особено полезно за малките деца, които все още срещат затруднения да имат правилна походка. 

Триколката също така стимулира изграждането на мускулите и костната система при децата. Така с нейна помощ децата могат по-бързо да се научат без помощта на родител.

Умение за пространствена  ориентация и баланс

Карането на триколка помага на малчуганите да подобрят пространствената си ориентация, както и да се научат да балансират. Освен  трениране на възприятието за пространство триколката може да помогне на децата да имат по-фокусирано зрение и да имат правилна походка, когато не я карат.

Безопасност

Детската триколка предлага баланса и стабилността, от които се нуждаят децата, когато правят първи стъпки в карането на колело. 

Триколките разполагат с 3 или 5-точкови предпазни колани, които помагат на детето да стои стабилно на триколката, противоплъзгащи се дръжки на кормилото за стабилно захващане, както и специални прикрепени към триколката дръжки, които са предназначени за родителя.

При повечето модели височината на седалката, облегалката, подложките за краката, позицията на кошницата, както и дръжката за родителя могат удобно да се регулират. 

Също така за разлика от велосипеда триколката помага на детето да е по-близо до земята, което в определена степен намалява страха и предлага чувство за сигурност, което прави детето уверено докато се учи да управлява триколката.

Независимост

Друго предимство на триколката е,че благодарение на дизайна си тя освобождава от родителско присъствие. Тъй като не е задължително родителя да е винаги до детето, докато то е на триколката, за го предпази от падане, детето съответно развива чувство на независимост.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram