Колко ще ни струват услугите на добър професионален ключар?

Със сигурност ви е направило впечатление, че цената на професионалните услуги се повишава с всяка изминала година. Ключарските услуги винаги са били смятани за скъпи, но те са нещо, което използваме рядко и само при неотложна нужда, така че обикновено ги подценяваме. Ако планирате смяна или ремонт на брава, логично е да се запитате колко ще ми струват услугите на добър професионален ключар?

Кога обикновено се замисляме за цената на ключарските услуги?

Ако домът ви има няколко входа, например, дворна порта, входна врата и врата на гараж, вие вероятно имате ключ за всяка от вратите, които ви дават достъп до вашия имот. Замислете се дали не е време да смените ключалките, за да не се налага да се разхождате с връзка, подрънкващи ключове. Обединяването на заключването в един ключ е несъмнено разумна причина да потърсите опитен ключар.

От друга страна, е крайно неприятно да потърсите професионалист, понеже сте забравили или изгубили ключовете си, или пък ключалката се е повредила и не можете да си влезете у дома. За щастие, един добър специалист ще реши тези проблеми дори в извън работно време. Много от ключарските компании предлагат денонощни аварийни услуги, но те, както се досещате, са доста по-скъпи.

Случаите, в които се налага да прибегнем до услугите на ключарите, са именно спешните, непредвидени ситуации. Тъй като проблемите със заключването са достатъчно сложни за да се справим сами, нуждата от професионална помощ, ще ни принуди да се разделим с една определена сума. В зависимост от повредата и сложността на нейното отстраняване, цената може да варира от няколко десетки до няколко стотин лева.

От какво зависи цената на ключарската услуга?

На първо място трябва да напомним, че заключването касае нашата безопасност, а безопасността е един от най-важните аспекти на нашия комфорт. Следователно, цената за обезопасяване на нашия дом, автомобил или бизнес обект никога не е твърде висока. Услугите на добър майстор ключар си заслужават, защото инвестираме в защита на своя живот и имущество.

Ключарите могат да да изпълнят широк спектър от специализирани задачи – от ремонт на повредена брава до изработка на ключови дубликати и отваряне на сейф. Добрите професионалисти са в крак с модерните технологии и без проблем могат да инсталират, ремонтират и поддържат електронни заключващи системи, включително такива за автомобили.

Логично е цената на услугата да зависи от нейната сложност. Изработката на резервни механични ключове е много по-евтина операция от прекодирането на електронна брава, така че да се ограничи достъпът на хора, на които преди време е предоставен електронен ключ. Също така инсталирането на нова брава с висока степен на защита е много по-скъпа услуга от монтаж на обикновена секретна ключалка.

Аварийните услуги също не са евтини, но при тях цените варират в широки граници, не само заради сложността на проблема, но и заради пътните разходи на наетия специалист. Ето защо е препоръчително да търсите ключар, който има представителство във вашия район. В столицата оперират фирми, които имат свой спешен екип във всеки от големите квартали.

От казаното до тук можем да обобщим, че средната цена на ключаря ще зависи от това каква услуга трябва да предостави - дали е спешна, дали трябва да отключи сграда или автомобил и какво разстояние ще пропътува, за да изпълни съответната задача. За да си спестите ненужните разходи, не подценявайте превенцията – осигурете си резервен ключ на удобно място, поддържайте бравите в изправност и не чакайте да ви оберат, за да смените заключването по спешност.