Консервирана или суха храна: Кое е по-доброто за вашата котка?

Има много фактори, които трябва да имате предвид при избора на храна за вашата котка. Когато за първи път се сблъскате с безбройните алтернативи от консервирани храни, паучове и суха храна е възможно дори леко да се объркате. Сред вечните въпроси, обсъждани от поколение на поколение, като "Какъв е смисълът на живота?" и „Изгасва ли лампата на хладилника, когато вратата е затворена?“, стои и един свързан с нашите котки - „Храненето със суха или консервирана храна е по-добре за котките?“. Любителите на котки - и много ветеринарни лекари - често имат абсолютно противоположни мнения по този въпрос. Решихме да се допитаме до Zoobars, при които ще откриете както суха, така и консервирана храна за котки, нека да видим те какво ни разказаха по въпроса. Да започваме.

Популярните мнения за консервираните храни и паучовете

Определено най-разпространеното вярване е, че консервираните храни са по-здравословни за котките спрямо сухите гранули. Откъде обаче тръгва това твърдение?

На първо място, като хищници, котките не могат да се хранят само с въглехидрати. От тази гледна точка, консервите са по-добри, защото съдържат по-малко въглехидрати спрямо гранулите. Следователно сухата храна по-често може да доведе до затлъстяване и захарен диабет.

Освен това котките, които ядат суха храна, не пият достатъчно вода и това увеличава риска от хронично бъбречно заболяване (ХБН) и заболявания на долните пикочни пътища, като котешки интерстициален цистит (FIC) и уролитиаза. Храненето с консервирани храни поддържа по-добра хидратация и насърчава разреждането на урината, намалявайки риска от тези заболявания.

котка с присвити очи

Това са правдоподобни и логически издържани аргументи, но историята на медицината е пълна с разумни хипотези, които са се оказвали погрешни през годините. Не е достатъчно да се изведе добър аргумент, основан на общи принципи. За да разберем кое е наистина най-доброто за нашите котки е нужно да разгледаме и тестовете доказателствата.

Въпросът дали котките са по-здрави, когато се хранят с консервирана или суха храна, за съжаление е много по-сложен, отколкото изглежда. Съдържанието на макронутриенти може да варира драстично между различните храни. Сухите храни обикновено са с по-високо съдържание на въглехидрати от консервираните, но могат да бъдат и с по-високи или по-ниски нива на мазнини и протеини. Други променливи, като плътността на калориите, количеството на храната и моделът на хранене (например брой хранения на ден) могат също да имат въздействие върху здравето.

Консервираната храна за котки несъмнено съдържа повече вода, отколкото сухата храна, идеята, че котките, които ядат консервирана храна, са по-добре хидратирани и имат по-разредена урина, се оказва, че не е закономерност.

Котките и въглехидратите

Дебатът за ефекта на въглехидрати върху котките бушува от десетилетия. Няколко теста наскоро обобщиха доказателствата и извадиха общи заключения, които са трудни за пренебрегване. Ясно е, че котките преработват въглехидратите по различен начин от кучетата и хората. Въпреки това, видът въглехидрат (прост или сложен) и моделът на хранене значително влияят на нивата на глюкоза след хранене. Котките могат лесно и ефективно да използват въглехидратите като източник на енергия и могат да се адаптират метаболитно към различни съотношения на макронутриенти в диетата, така че опростената представа за въглехидратите като „токсични“ за котките не се поддържа.

щастливо нахранено коте на поляна

Доказателствата от изследванията обикновено не показват неблагоприятни ефекти върху глюкозата или чувствителността към инсулин. Диетите с повече от 50% калории, идващи от въглехидрати, при хранене веднъж дневно, могат да генерират по-високи и по-продължителни скокове в кръвната захар. Такива екстремни нива на въглехидрати се срещат само в диетите за научни изследвания, а не в типичните търговски храни за котки. Дори и тогава обаче те не вредят на котета, както бива очаквано.

Въпреки че има известна непоследователност между проучванията, повечето изследвания не успяват да докажат, че въглехидратите в диетата са рисков фактор. Едно проучване дори установява, че котките, които са развили диабет, са по-малко склонни да се хранят със суха храна, отколкото котките без диабет. Затлъстяването, разбира се, е много важен рисков фактор за диабета при котки, но доказателствата от изследванията са ясни, че въглехидратите не са причина за него. Има доказателства, че диетите с намалени въглехидрати могат да бъдат полезни при управлението на котешкият диабет, въпреки че такива диети могат да бъдат и контрапродуктивни и да насърчават затлъстяването, ако са с много високо съдържание на мазнини.

Котките и водата

Котките могат да произвеждат по-силно концентрирана урина от кучетата и имат по-ниска нужда от вода, спрямо теглото им. Твърди се, че сухите диети са свързани с по-малък общ прием на вода, насърчават дехидратацията и могат да увеличат риска от ХБН и други заболявания на пикочните пътища.

Някои изследвания установяват, че котките пият по-малко вода, когато ядат храна с ниско съдържание на вода. Други проучвания обаче противоречат на това откритие и не установяват разлика в приема на вода.

Има много фактори, влияещи върху приема на вода при котките, различни от формата на храната, включително съдържание на протеини и минерали, както и енергийната плътност. Следователно, само храненето с консервирана храна не гарантира увеличаването на приема на вода или намаляването на количеството на урината.

Някои проучвания идентифицират консумацията на суха храна за котки като рисков фактор за FIC и уролитиаза, докато други не са потвърдили тази връзка. Други изследвания пък дори са установили, че котките, които развиват FIC, са по-склонни да се хранят с консервирана храна, отколкото контролните котки, което предполага че консервираните храни могат да увеличат риска от FIC в някои случаи.

Храните с по-голямо съдържание на вода обикновено са с по-малко калории от онези с по-ниско количество на вода и се предполага, че консервите могат да помогнат за предотвратяване и лечение на затлъстяването при котките.

Като цяло обаче е вероятно диетите с високо съдържание на вода, включително консервираните храни или сухите храни с добавена вода, да могат да бъдат полезни за предотвратяване на затлъстяването при котките.

Предоставено от Zoobars.bg