Коя е най-добрата ключалка за вашия дом?

биометрична ключалка

Ключарите със сигурност са в услуга на обществото, когато си счупим или загубим ключовете и не можем да влезем в дома си. Могат ли обаче ключарите да ни спасят от собственото ни невнимание и компромиси със сигурността? Според ключарите от Ferismith в гр. Пловдив oтговорът е по-скоро отрицателен. Tова, което е във властта на професионалните ключари е да ни разкажат подробно как да защитим най-прецизно собствеността си. С усъвършенстването на технологиите нарастват и различните методи, чрез които престъпниците разбиват ключалките. Нека да видим кои са най-добрите видове ключалки за входна врата и какви са модерните им заместители. Нека да започваме.

Ключалка с болт (Deadbolt Locks)

Ключалките с болтове са едни от най-често срещаните брави на пазара. Когато те са в заключено положение, тяхната позиция не може да бъде преместена. Има едноцилиндрови и двуцилиндрови ключалки, като двойният цилиндров болт се задейства с ключ отвън и отвътре на вратата. Той е и много по-надежден е от едноцилиндровия. Цената на този вид ключалки е доста ниска, така че това не е негатив. Слабото им място е че поддават при удар, ако обаче видът им е такъв, че включват и противоударна защита, те се превръщат в много добър избор за външна врата. Всеки един ключар ще ви посъветва да изберете такава ключалка, за да подсигурите собствеността си.

Вкопани брави (Mortise Locks) с многоточково заключване

Това са затворен тип брави, които имат в устройството си зъбно колело и симетрично разположени езичета. Най-често тези брави са стоманени, но не е абсолютно правило. Можете да срещнете такива, изработени и от други материали. Те са по-малко известни от ключалките с болтове и имат малко причудлива форма. Въпреки това са сигурен метод за заключване, защото се монтират в рамката на врата. Това на практика означава, че са много по-трудни за достъп и манипулации и ще защитават безкомпромисно вашето имущество.

Ключалките във формата на топка

Това са едни от най-старите ключалки, които са с нас от XIX век. Кръглата форма на дръжката, тоест топката, е много трудна за манипулация и принудително отключване. Тези ключалки могат да се изработят от всеки един материал, дори има изработени от дърво, пластмаса и стъкло. Най-често обаче ще срещнете такава ключалка от месинг, защото този метал е устойчив на ръжда.

блутуут ключалка

Модерните високотехнологични ключалки

За никого не е тайна, че технологиите променят живота ни малко по-малко. Колкото и да искаме да се доверим само на механичните ключалки, дигиталните смарт устройства започват да предлагат също високо ниво на защита. Нека да видим какво представляват най-модерните варианти.

Електронна брава с клавиатура

На пръв поглед изглеждат като телефони с копчета, поставени на мястото, където обикновено стои ключалката. По-новите модели обаче вече не притежават копчета, а сензори. Освен това при тях има и функции за сигурност, които възпрепятстват злоупотребите. За да използвате една такава брава не трябва да си забравяте кода за влизане.

RFID ключалка

Радиочестотна идентификация се използва отскоро за заключващ механизъм. Можете да откриете такива ключалки в хотелите, много малко присъстват в домовете на хората. За да се отключи такава врата е нужна карта за влизане, която е настроена на същата радиочестота. Удобното на тази технология е, че не е нужно да търсите картата из цялата чанта, а може направо да доближите чантата си до ключалката и врата пак ще се отключи.

Bluetooth ключалка

Бравите с активиран Bluetooth работят по подобен начин на RFID, но разпознават Bluetooth ID на вашия смартфон и се отварят, когато се приближите. Повечето ключалки за Bluetooth и RFID използват и вторични средства за електронен вход, в случай че батерията ви се изтощи или загубите мобилния си телефон.

Биометрично заключване

Това е най-модерният вариант на заключване, който използва идентификацията на пръстовите ви отпечатъци. Ако сте използвали тази функция на вашия смартфон или лаптоп, най-вероятно знаете колко е удобно и какви са рисковете. Технологията е абсолютно същата - трябва да запаметите вашия пръстов отпечатък и след това можете да го използвате.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram