Разлика между култивиране и фрезоване с мотоблок/мотофреза

Със сигурност сте чували и двата термина - фрезоване и култивиране. Дори и да нямате много опит в градинарството и сега да правите първите си стъпки, вся някой ви е посъветвал да си купите мотофреза или мотоблок. Как обаче да изберете подходящия мотоблок, като разнообразието от машини е огромно. Дори един бърз поглед в продуктов каталог за селскостопанска техника, като Prismabg.com ще ви убеди, че трябва да погледнете на въпроса сериозно и първо да разберете понятията, като фрезоване и култивиране в дълбочина и чак след това да преминете към закупуването на машини. От този факт се роди и нашата идея да ви разкажем малко повече за тези две дейности и тяхното значение. Нека да започваме.

Култивирането е много стар градинарски принцип и както повечето остарели похвати никак не е сложно. На пръв поглед, култивирането е разбиване и разрохкване на почвата. По какъв начин обаче култивирането се различава от фрезоването?

Култивирането като практика е две неща: премахване на плевели от градината и разрохкване на почвата, за да проникнат повече въздух, вода и хранителни вещества.

Защо обаче култивираме?

Природата и климатичните явления постепенно изсушават горния слой на почвата и той се превръща в кора. Култивирането има за цел да разчупи коравата повърхност на почвата, което позволява много по-лесно проникване на въздух, хранителни вещества и вода дълбоко в почвата, където корените на растенията могат да ги достигнат.

Докато почти всеки знае значението на водата за градината, от изключително значение е и въздухът да достига до по-дълбоките части на почвата. Само така, микроорганизмите, които изпълняват различните важни задачи за подобряване на почвата и създават хранителни вещества за растенията, могат да продължат да го правят. Култивирането на почвата също улеснява и поникването на новопокълналите семена през повърхността на почвата.

Благодарение на култивирането, семената на плевелите се изваждат на повърхността и там загиват. Ако плевелите бъдат премахвани систематично, това ще намали конкуренцията за вода и хранителни вещества и ще остави ресурсите само за растенията, които искате да отглеждате. Съвсем спокойно за култивиране може да се използва лека и лесно проходима мотофреза. Напълно подходящи са електрическите модели и тези, които имат малка ширина на обработка, за да могат по-лесно да минават между засажденията.

Култивирането подобрява проникването на влага и по този начин помага за задържането на вода в почвения слой. Това на практика означава, че няма да има голяма необходимост да поливате редовно.

пролетни посеви след фрезована есента почва с мотогреза с електрически двигател

Как и кога да култивирате?

Почвата трябва да се разрохква само на няколко сантиметра дълбочина. Ако вече сте засадили растения, трябва да внимавате, да не нарушите корените им и да ги увредите. Най-добрата практика е да култивирате между редовете, което ще предотврати увреждането на корените.

Когато е необходимо да обработвате земята се старайте, това да е повърхностно. Време е за култивиране, когато забележите, че почвената повърхност се е набраздила. Не обработвайте, когато почвата е мокра. По този начин ще рискувате допълнително горния слой на почвата да се уплътни.

Можете да култивирате преди да сте посели семената. Ако планирате да сеете малки семенца, то те ще успеят по-лесно да проникнат, ако сте култивирали предварително. По същия начин е добре да се култивира преди засаждането на цветя и зеленчуци.

Важно е да култивирате и когато торите и добавяте някакви почвени добавки. Така те ще проникнат по-дълбоко. Причините са две:

Защо фрезоваме и какво представлява това?

Фрезоването всъщност е дълбоко култивиране и се прилага, когато ще се тори с голямо количество тор или добавки. Фрезова се още и при подготовката на почвата за засяване, когато тя не е била отдавна обработвана. Този вид обработка на почвата се прави и на по-голяма дълбочина - 6-8 см. Естествено, не винаги тази дълбочина трябва да е такава, понякога и 4-5 см. са достатъчни.

Есенното фрезоване е прекрасен начин да допълните почвата с допълнително органичен материал, който да има време през зимата да се разложи. Така на пролет, когато засадите растения, те ще имат с какво да се хранят. Някои градинари не подкрепят есенното фрезоване, комбинирано с торене, защото то нарушава естественото изграждане на микроорганизми и земни червеи. Среден вариант е да се фрезова повърхностно и така да не се измени прекалено много естественият ход на нещата.

Повечето от причините за фрезоването са подобни на тези за култивирането. С течение на годините обаче почвата има склонност да се уплътнява, заради дъждове, стъпване върху нея и т.н. Когато се фрезова и се създаде пространство, в което да навлезе въздух, това се отразява благоприятно. Фрезоването на почвата е много полезно за корените на кореноплодните зеленчуци, особено при глинеста почва. Не е лоша идея и да се фрезова след като сте обрали реколтата.

Най-лесно фрезоването става с тежка и мощна мотофреза или с мотоблок. Тези машини обикновено се захранват с бензин или газ, така че имайте предвид, че този вид селскостопанска техника изисква сериозна поддръжка.

Въпреки че не всички градинари са съгласни относно необходимостта, честотата и дълбочината на култивирането и фрезоването, и двата метода са общоприета практика. Не е тайна, че много е писано за методите на отглеждане на реколта без обработка на почвата. Теорията твърди, че почвата трябва да се нарушава възможно най-малко. Макар че това може да е важно в земеделските стопанства, фокусирани върху намаляването на ерозията, може изобщо да не е практично за редица други градинари, които не разполагат с най-професионалното оборудване и градините им не са до такава степен застрашени от ерозия.