Лазерно лечение на белезите от акне

Ако ви притесняват белезите от акне, може би обмисляте лазерно лечение подобно на това предлагано от Центрове за естетична медицина ЕНИГМА, за да се отървете от тях. Дали обаче резултатите от това лечение ще са дълготрайни, колко ще боли по време на процедурата и ще се увреди ли кожата ви по някакъв начин - на всички тези въпроси ще отговорим по-долу.

Какво всъщност представляват белезите от акне?

Акнето не винаги оставя белези, но понякога може да причини трайни следи по кожата ви. Възможно е тези следи да се изразяват като леко обезцветяване, което изчезва след няколко седмици. Друг път обаче белезите са доста по-видими и променят не само цвета на кожата, ами и нейната текстура. Трите основни вида белези от акне са:

Безспорно, колкото повече и по-сериозно ви е акнето, толкова по-голяма е вероятността да ви останат белези от него. Също така, на по-висок риск сте изложени, ако стискате или се опитате да премахнете по някакъв начин пъпката и тя се инфектира. Белезите от акне обикновено са постоянни, затова е важно да посетите специалист, който да ви насочи кои са най-добрите варианти за премахване на вашите белези.

Лечението на акне може да предотврати образуването на белези, но ако при вас вече има образувани белези, няма да ви е от полза. Тоест не може да използвате лекарства срещу акне и да очаквате те да повлияят и на вече образуваните белези.

И трите вида белези могат да бъдат заличени с лазерно лечение. По същество белезите не вредят на здравето на човек, но могат да бъдат сериозен козметичен проблем. Белезите могат да окажат голямо влияние върху увереността, самочувствието и дори настроението на даден човек.

Какви видове лечения съществуват?

Предлагат се различни лечения за акне, които могат да помогнат за изчезването на белезите. Ако имате само леки белези, тогава може да е възможно да подобрите текстурата на кожата си с дермабразио, ако пък са много дълбоки може да помислите и за хирургическа намеса. Лазерното лечение показва резултати, наподобяващи хирургическото отстраняване, само че струва доста по-малко и не е толкова инвазивно. Лазерите могат да се използват за лечение на леки до умерени белези. Те не само че могат да заличат белега при продължителна терапия, ами и да върнат еластичността на кожата на мястото, където е бил самият белег.

момиче се чуди за лазерна терапия на акне

По същество, лазерната терапия насърчава производството на колаген, оздравяването и регенерацията. Съществува и така нареченото фракционирано лазерно лечение, което разрушава клетките, които са обезцветили кожата и тя си връща нормалния здрав цвят. Всички видове лазерно лечение на акне може да помогнат за заличаването на даден белег, само ако са приложени от специалисти.

Трайно ли е премахването на белезите от акне с лазер?

Един от най-честите въпроси относно лазерното лечение на белези от акне е дали резултатите ще бъдат за постоянно. За огромна радост на всички, ако лазерното лечение е приложено професионално, резултатите са трайни. Естествено, всичко зависи и от самите белези, както и от типа кожа. В много редки случаи е възможно да се появи отново белега, но те са огромно изключение, за което не трябва да се тревожите.

Лошата новина е, че е необходимо продължително лечение за трайни резултати. Само при много леки белези една процедура е достатъчна. При няколко процедури, кожата е подложена на принудително регенериране и за кратки моменти може да изглежда зле, това обаче е очакван ефект и не трябва да прекъсвате лечението само заради това. В крайна сметка, за да се появи новият свеж слой трябва старият да падне. Повърхността на кожата може да изглежда червена и подута, докато заздравява. След като лечението приключи и кожата ви заздравее, ефектите ще са трайни.

Ако обмисляте лазерно лечение на белези от акне, задължително трябва да се доверите на опитен специалист, който има нужните умения и знания. Ефектите от лечението могат да зависят от много различни фактори, включително вида и тежестта на белезите, които имате, както и естествените лечебни способности на кожата ви.