Любопитни факти за цветята

Цветята са изключително красиви растения и са отличен начин да освежим дома си или да зарадваме близък за някой специален повод. Но замисляли ли сте как се развиват и изобщо как живеят? В днешната статия ще ви споделим някой невероятни факти за цветята, които определено ще искате да знаете.

 1. Най-голямото цвете в света се нарича Titan arum (Титаничен аморфофалус) и е изветсно още като „трупно цвете“, заради характерната си миризма наподобяваща мириса на гниеща плът. То може да стане до 1 метър високо и до 1 метър широко.
 2. Най-малкото цвете в света е голямо колкото оризово зърно и се намира в малка дупчица на върха на растението. То е зелено на цвят и се нарича Wolffia globosa.
 3. Главите на Слънчогледите се движат през целия ден, за да следват слънцето от изток на запад.

Любопитни факти за цветята - слънчоглед

 1. Най-скъпото цвете, продавано някога, е орхидеята Shenzhen Nongke. Развитието му отнема осем години и цъфти само веднъж на четири до пет години. Продадено е на търг за 200 000 долара.
 2. Орхидеите не се нуждаят от почва, за да растат: те получават всички необходими хранителни вещества от въздуха.
 3. Характерът на почвата, в която расте, като нивото на киселинност, определя цвета на хортензиите. Ако почвата е по-малко кисела, цветето ще бъде розово и колкото по-кисела е, толкова по-синьо е цветето!
 4. Лалетата могат да продължат да растат до 2,5 см на ден дори след като бъдат отрязани.
 5. За древните египтяни лотосът е символ на възкресението и вечния живот: смятан е за свещено цвете и е използван в погребалните ритуали на древните египтяни. Това е така, защото цветето цъфти във влажни зони като реки, но може да оцелее с години по време на суша и да цъфти отново, когато се напоява.

Любопитни факти за цветята - лотос

 1. Лотосът също е свещено цвете за будистите: той представлява чистотата на тялото, ума и духа.
 2. Гръцката митология казва, че когато Ахил се е родил, майка му го е потопила във вана с чай от бял равнец, цвете, известно със своите защитни качества. Белият равнец също е бил използван за лечение на войници по време на Първата световна война.
 3. В България и Русия е традиция да се подаряват нечетен брой цветя за щастлив повод и четен брой за изпращане на съболезнования.
 4. Смята се, че маргаритките имат лечебни свойства като облекчаване на лошо храносмилане, облекчаване на кашлица и облекчаване на болки в гърба.
 5. ​​Ако искате да спите по-добре, сложете няколко гербери до леглото си: те отделят кислород и абсорбират токсините.

Любопитни факти за цветята - гербери

 1. От познати 400 000 вида цветя на Земята, около 35 000 са видове рози.

Източник: Доставка на цветя Бургас

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram