На какво да обърнете внимание при покупката на домакински уреди с транспортни дефекти?

Битовата техника играе все по-важна роля в съвременните домове, правейки живота ни по-лесен и ефективен. Закупуването на чисто нов уред обаче понякога може да бъде скъпо начинание. За щастие, има начин да спестите малко пари, без да правите компромис с качеството – можете да купувате уреди с транспортни дефекти на престижни марки, но с много по-ниска цена.

Как да се уверите, че покупката на нов битов уред е успешна?

Думата „дефекти” притеснява много от купувачите, но в болшинството случаи притесненията са неоснователни. Въпреки че уредите са претърпели някакви повърхностни повреди по време на транспортиране, те обикновено функционират перфектно и могат да бъдат закупени на по-ниска от обичайната цена.

Когато обмисляте да закупите пералня, съдомиялна, хладилник или готварска печка от специализиран магазин за преоценена техника, е важно да обърнете внимание на някои важни фактори:

Идентифицирайте естеството на дефекта

Преди да направите покупка, внимателно се запознайте със състоянието на уреда, за да определите степента и естеството на повредата. Малки драскотини или вдлъбнатини по корпуса не биха могли да повлияят на работата на устройството, но повреди на критични компоненти като компресора в хладилниците, мотора в пералните машини или дори вратата на фурните могат да компрометират функционалността на уреда.

Коректните търговци не крият наличните поражения. Дори тези, опериращи в интернет, се стараят да запознаят потенциалните купувачи с дефектите на избраната от тях техника. Обикновено на имейл се изпращат снимки на всички повреди, възникнали по време на транспортиране. Така купувачът може да вземе решение доколко те го притесняват, за да пристъпи към покупка.

Тест на функционалността

Въпреки че даден уред може да има само лека козметична повреда, от решаващо значение е да се гарантира, че основните му функции остават непокътнати. Обикновено търговецът е провел всички тестове за функционалност, за да гарантира, че техниката, която продава, е в напълно работещо състояние.

Пазарувайте бяла техника само от утвърдени физически и онлайн магазини, чиито уреди с транспортни дефекти се продават с гаранция. Гаранцията ви дава спокойствие, че уредът, който купувате, е проверен и се продава в пълна изправност. При поява на проблеми в работата му, можете да го изпратите на поправка според гаранционните условия или да го върнете на продавача. Тук е важно да се запознаете и с условията за връщане на закупени стоки.

Преценете дали отстъпката в цената е адекватна на повредата

Степента на отстъпката трябва да съответства на тежестта на повредата. Преценете дали намалението в цената оправдава козметичните несъвършенства и потенциалните рискове, свързани с покупката на леко повреден уред. Не е разумно да купувате устройство със сериозни поражения по корпуса или горната част, ако цената му е почти сходна с тази на техниката в добро състояние.

Дори уредът, който искате да закупите да е най-нов модел, оборудван с най-иновативните функции, имайте едно на ум. Понякога търговците просто искат да реализират голяма печалба и продават скъпо, уредите, които са закупили на половин цена. Техниката с транспортни дефекти често подлежи на ремонтиране, но с ремонта, уредът може да достигне цената на чисто нов и с добра визия.

Не е без значение и цената на доставката. Някои търговци предлагат безплатна доставка, поне в районите, където имат физически търговски обекти. Безплатната доставка на закупения хладилник или пералня прави цената му още по-добра – възползвайте се!