Научнопопулярната поредица „Накратко“ – кои са най-търсените теми и какви са предстоящите заглавия

Издаването на дългогодишни поредици с много заглавия – в художествената или нехудожествената литература – е трудно, рисково и скъпоструващо начинание. Малцина са и издателите, които се захващат. Нужни са бизнес нюх, добри идеи, конкретни концепции за разработване и предвидливост дали стремежът на читателите към колекциониране ще се задържи достатъчно дълго. От друга страна, литературните агенти изискват издателите да закупят предварително поне 3-4 заглавия наведнъж от една поредица.

За създаването или превода на научнопопулярните поредици със справочници, наръчници или енциклопедии има още едно предизвикателство – често включват различни теми и е необходимо намирането на съответните специалисти за преводачи, редактори и консултанти. Важното е, че все пак се намират и смели издатели, които с охота и вещина превръщат реализацията на тези специфични книги в свой приоритет.

Научнопопулярната поредица „Накратко“ – 
кои са най-търсените теми и какви са предстоящите заглавия

Източник на изображение: pexels.com

Особено популярна и ценена чужбина и в България е преводната енциклопедична поредица „Книгата за...“ (The Book of…), която излиза вече 10 години. Всеки том е посветен на различна тема. Концепцията е изключително добра – съдържанието е увлекателно поднесено, дори най-сложните теории са представени опростено и с находчиви визуални графики, които е лесно да разберем и запомним. Затова и слоган на тази поредица е „Големите идеи, обяснени просто“. Всяка от книгите предоставя хронологичен поглед по представената тема, биографични справки на ключови личности (учени, писатели, изследователи), рубрики с популярни цитати и любопитни факти.

Българските издания в „Книгата за...“ са част от международна копродукция, като България е втората държава в Европа след Великобритания, превела най-много заглавия от поредицата. Досега можете да намерите от нея енциклопедии за психологията, философията, историята, политиката, социологията, изкуството, религиите, митологията, математиката, бизнеса, литературата, медицината. Последният том е посветен на Втората световна война.

Ако събирането на такава поредица от обемни енциклопедии ви се струва трудно по силите от финансова гледна точка и не разполагате с достатъчно място в библиотеката си, можете да обърнете внимание на поредицата справочници от малки джобни книжки „Накратко“. Всяко томче отново разглежда конкретна тема и я представя в около 200 най-важни идеи или понятия, необходими за да я осмислим като развитие в хронологичен план. Изданията са евтини, удобни за ползване, с черно-бял илюстративен материал и показалец в края. Помагат ни за бързи справки като дати, факти, имена и най-вече поднася концентрирано и ясно съдържание в рамките на една страница по разгледаните концепции.

На английски език тази научнопопулярна поредица с компактни справочници започва да излиза през 2012 г. и вече наброява над 40 различни теми, като заглавието обобщава цялостната концепция “In Brief/In Minutes”, тоест „накратко“, „най-важното“. Първото и най-търсено издание от поредицата е „Големите идеи накратко“ от Иън Крофтън. Успехът вероятно се дължи на широкия диапазон от теми – 200 концепции, променили света. Всяка година английските издатели Quercus пускат на книжния пазар по три нови заглавия.

В България заглавията от поредицата справочници „Накратко“ излизат с логото на издателство Книгомания и е една от дългогодишните колекции на пазара, която няма аналог. Появяват се по едно-две нови попълнения на година, като издателството се стреми да подбира най-любопитните за широк кръг от публиката теми и да поддържа в тираж всички издадени вече заглавия.

Досега излизат близо 10 справочника „Накратко“, като в първите места са най-търсените заглавия от поредицата:

През 2024 -а се очаква да излезе заглавието „Митологията накратко“, а следващата година и „Изкуството накратко“.

Накрая нека припомним, че колкото и да е необятна информацията в интернет пространството, тя е непроверена и често се налага сами да анализираме дали предложеният резултат от нашето запитване в търсачката е действително верен и релевантен на чакванията ни. Докато именно справочниците и енциклопедиите са еталон за достоверност и носител на обективно познание.