Образователни играчки - развиват ума на децата

Изследванията показват, че ученето чрез игра е изключително важно за развитието на детето. Затова и родители, и експерти съветват сред играчките, които купувате за своето дете да има и образователни.

 

Как обучаващите играчки помагат за развитието на малките?

Развиват сетивата

Образователните играчки, предназначени за най-малките са създадени, за да стимулират сетивата на децата. Обикновено този вид играчки издават звуци, светят или са в ярки, шарени цветове. Видът им стимулира мъничетата да се опитат да ги достигнат, хванат или стиснат с ръчички. Играейки си с обучителни играчки от този вид, децата не само развиват усещане за допир и развиват сетивата си, но укрепват и мускулите си.

Образователни играчки

Повишават IQ

Различните видове обучителни играчки учат децата на различни уроци, но общото между всички типове, без значение дали са предназначени за бебета или за по-големи деца е, че играта с тях подобрява паметта, концентрацията и координацията на малките. Доказано е, че деца, които си играят с образователни играчки от ранна детска възраст, когато тръгнат на училище се справят много по-лесно с процеса на обучение в училищата.

Подпомагат емоционалното и социалното им развитие

Образователните играчки насърчават дечицата да играят заедно. Така, играейки си, те създават помежду си силна връзка, взаимодействат си, опознават се и усвояват различни умения едно от друго. Забавлението в група помага и за емоционалното им развитие, тъй като по време на играта малките често се смеят, ядосват се, плачат и дори изпитват гняв. Цялата тази палитра от емоции по време на игрите помага на мъниците да разпознават  емоционалните състояния, които изпитват приятелчетата им и да се адаптират към всички социални ситуации, в които попадат.

Повишават концентрацията

Всеки родител знае колко е трудно да се задържи вниманието на мъничето за дълго време върху определена дейност. Образователните играчки обаче се справят отлично с повишаването на концентрацията на малчовците. Тези играчки са изключително забавни и децата могат да си играят часове с тях, преди да им омръзне. 

Насърчават изследването и логическото мислене

Още от раждането си децата изпитват огромно любопитство и искат да изследват всяко нещо, което ги заобикаля. Докато са съвсем мънички и не са много мобилни те изследват света около себе си, опитвайки се да докоснат или проследят с поглед люлеещата се или светеща играчка. Поотраснат ли, обучителните играчки, с които си играят ги карат да използват ума си, за да наредят по правилния начин кубчетата, блокчетата от конструктора или да оцветят книжката с подходящите цветове. По време на игрите малките развиват логическото си мислене, разбират причинно - следствените връзки и се учат да откриват решения на възникнали проблеми.

Обучителни играчки според възрастта на детето

0 - 12 месеца

За деца в тази крехка възраст най-подходящи са сензорните играчки, тъй като те стимулират сетивата на децата. Такива играчки са дрънкалките, музикалните играчки, моделите с мигащи светлини и издаващите различни интересни за слуха на детето звуци.

12 - 24 месеца

На тази възраст малчовците вече са много подвижни, но все още не са толкова стабилни. Затова подходящите образователни играчки за тях са тези, които подобряват координацията и баланса им. Такива са бутащите колички, колелата за баланс, тротинетките и други. За тази възраст са подходящи и тематичните комплекти, които развиват умения за разпознаване на цветове, форми, букви, числа, животни и други.

2 + години

Мъниците на тази възраст вече са доста активни и обучаващите играчки, които ще ги зарадват са топки, тротинетки, акумулаторни коли и други. Това е и възрастта, в която можете да въведете играчки, които когнитивните умения и логическото мислене на малките. Такива играчки са кинетичният пясък, пъзелите, конструкторите, кубчетата с числа или букви, книжките за оцветяване, пластилина и много други.

За малките на тази възраст са много подходящи също играчките за броене, комплектите с магнити, както и стативите за рисуване.