Общи опции за осветление в хола

Това е основното ниво, което създава комфортни условия за живот. Следователно светлината трябва да е равномерна и достатъчна по яркост. При изчисляването на последното се ръководете от стандарта за дневни в района на 200-250 лумена на 1 "квадрат" (например 8-ватов диод произвежда около 600 лумена). Но тези цифри трябва да се коригират в зависимост от броя и размера на прозорците, цвета на тапетите в хола, пода и тавана, както и височината му. Колкото по-малки са прозорците, толкова по-тъмно е покритието и колкото по-високо е „небето“, толкова по-мощно оборудване е необходимо.

Отделно трябва да се каже за равномерното осветление в хола. Обикновено за нея се опитват да изберат лампа като висулка или горен полилей. Но дори мощните модели могат да оставят неосветени и слабо осветени ъгли. Подобни проблеми в продълговати и неправилно оформени стаи (например L-образни). Защото вариантите са два.

Първо: поставете прожектори на целия таван. И ако наистина искате полилей, тогава вторият: поставете го над семантичния център на залата (голяма маса, диван), а в отдалечените части на „точката“ или ... втори полилей.

Популярни лампи в залата за основно осветление:

Зонално осветление
Ако вашият хол е скромен по размер, тогава едва ли си струва да мислите за зониране. Както при осветлението на спалня, това няма много смисъл и не изглежда много спретнато. Въпреки това, ако залата е голяма и има много зони в нея (диван с маса, работен плот, група за хранене, стаята е направена под формата на студио с кухня или балкон), тогава е жизненоважно за разделяне на частите с помощта на светлина. За да направят това, те използват полилеи, точкови източници, подови лампи, аплици и пендели, тъй като тук можете да изберете всякакъв тип лампа за хола.

Няма строги правила за тази ситуация. Но ще подчертаем няколко препоръки. Например, опитайте се да разнообразите зонирането: аплик до дивана, подова лампа-люлка над масата за хранене, LED осветление около периметъра на комбинирания балкон. И същите лампи във всички зони ще създадат визуална "бъркотия". Помислете и как ще се включи осветлението за хола в една или друга част. И ако залата е комбинирана с кухнята, тогава не забравяйте да разберете как да изберете лампи за кухнята - там има тънкости.

Декоративно осветление в хола
Основната задача на лампите в този случай е да направят дизайна на залата по-интересен и ефектен. В същото време осветителното оборудване може или да се съсредоточи върху някакво дизайнерско решение (ниша в стената, необичайна скулптура, модни мебели, камина и т.н.), или да бъде само по себе си украшение поради външния вид на тялото и абажура . Последното се отнася за настолни лампи, подови лампи и аплици. Освен това тяхната сила избледнява на заден план - те имат по-важен цвят на светлината и наличието на различни режими (например под формата на нощна светлина).

Що се отнася до избора на осветителни тела в хола за акцентиране, има няколко опции: обикновени прожектори, насочени спотове и LED ленти. За тях трябва да захранвате с превключвател и е добре, ако има контрол на яркостта и цветовата температура - така ще имате повече възможности да създадете свой собствен стил. Моля, обърнете внимание: това осветление за всекидневна може визуално да промени стаята. Например, осветлението в долната част на мебелите ще ги „повдигне“ и ще направи стаята „по-проветрива“ и „лека“.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram