Очарователната история на гривните с букви и червен конец

Няма как да не сте виждали или дори носили поне веднъж гривна с червен конец и буква подобни на тези предлагани в Somaha.bg. Тези така нежни и наситени със символика гривни обикновено се комбинират с висулки букви или цели имена. Според поверията, този тип гривни носят късмет и здраве и пазят от уроки. Откъде обаче тръгват тези поверия и защо измежду десетките прекрасни златни и сребърни гривни, често избираме точно тази с червен конец и висулка към нея? На този и на още няколко любопитни въпроси се опитахме да отговорим по-долу.

Откъде тръгва идеята за червения конец?

Има ужасно много теории за този вид гривна и нейния произход. Идеята за носене на червено конче, около китката датира от стотици години, като някои от най-ранните споменавания са още в Стария завет на Библията. Докато вярванията могат да варират в зависимост от културата, общата идея за гривната с червен конец присъства в почти всички религии и култури. Има я дори в Кабала (древна еврейска традиция), има я в будизма, в индуизма и дори в китайската култура.

Сами забелязвате как почти няма религия, която да не е обърнала внимание на символиката на гривните с червен конец по една или по друга причина. Изглежда все едно червената верижка е точно толкова важна, колкото е и символиката на златото и среброто.

Какви точно обаче са гривните с червен конец?

Днес можете да попаднете на огромно разнообразие. Едни от най-популярните модели са гривните с висулки. Самите висулки може да са букви или направо цели имена. Възможно е да са във формата на животно, символ или някаква интересна форма. Най-често се изработват от злато или сребро, като може да се украсени и с полускъпоценни камъни. Комбинацията от червен конец и злато е прекрасен подарък и за много близки хора и за по-далечни приятели. Стига да знаете името на човек, винаги можете да му подарите гривна с неговата буквичка или с някакъв символ на вашата дружба.

Червеният цвят символизира защита и късмет. Много често, гривните с червени кончета има и по няколко възелчета, за да задържат в тях лошият късмет и мисли. По този начин гривната поглъща отрицателната енергия и тя не достига до човека. Така задачата на притежателят ѝ остава само и единствено да разпространява любов.

гривна с червен конец и златен елемент

Кои са най-популярните заблуди за гривните с червен конец и висулка?

Ще се изненадате колко човека питат дали червения конец не е символ на някакъв култ. Много често хората остават и с грешното впечатление, че червеното конче е свързано с йогата. Друго често срещано погрешно схващане е, че не можеш да носиш червен конец, ако си християнин. Предвид това, че има много различни традиции и вярвания, този вид гривна не е пряко и ясно обвързан ексклузивно само с една религия или традиция, което на практика означава, че всеки може да носи червено конче, без това да пречи на вярата му.

Как да носите гривна с червен конец?

Толкова сме свикнали с гривните с червен конец, че не е необходимо да имаме нещо друго в червен цвят по нас, за да изглеждат гривните на място. Никак не е рядкост, две приятелки да си подарят еднакви гривни, но с различни висулки. Двойките, които искат да покажат обвързаност също могат да се сдобият с такива гривни. Това е ненатрапчив символ, който не привлича много излишно внимание и всеки път когато си погледнат гривната ще се сещат за половинката си.

Определено гривната с червен конец и висулка може да бъде използвана за припомняне на дадено усещане и чувство. Всеки път, когато човек я погледне и тя да му навява спомен за нещо приятно и да връща ума му в спокойно състояние.

Естествено, вие можете да придадете на вашата гривна съвсем различен смисъл и значение, така че изборът е изцяло в ръцете ви.