Основни причини за болки в ставите

Болести, придружени от интоксикация

Това е широк спектър от остри и хронични заболявания - ТОРС, грип, варицела, както и хроничен холецистит, хроничен тонзилит, онкологична патология и пр. Ставата е засегната от токсични продукти, образувани в организма. Болките в ставите са непостоянни по природа, изчезват напълно след излекуването на основното заболяване.

Ревматоиден артрит

Артритът е възпаление на ставата. Засягат се малките стави на ръцете и стъпалата, като впоследствие могат да бъдат засегнати ставите на глезена, коляното, тазобедрената става, китката и лакътя. Острата болка възниква внезапно или постепенно се увеличава в продължение на няколко дни. Засегнатите стави набъбват, кожата около тях се зачервява. Характерен симптом е сутрешната скованост в ставите. Понякога има симптоми като треска и обрив.

Ревматичен артрит

Обикновено се появява 1-3 седмици след възпалено гърло или грип, но връзката с инфекцията може да не се проследи. Началото е остро и е придружено от висока температура. Големите стави са симетрично засегнати, те набъбват и стават рязко болезнени. Успоредно с това може да бъде засегната сърдечната тъкан, което е много по-опасно от артрита.

Подагра

Това е артрит, причинен от утаяването на малки кристали пикочна киселина в ставната кухина. Обикновено се засяга големият пръст на крака – по-точно този на неговата става, която е по-далеч от нокътя. Възможно е възпаление и на други стави. Пристъпът се развива внезапно, често през нощта или сутрин. Болките са много силни, ставата и прилежащите тъкани набъбват. Продължителността на екзацербацията е от няколко дни до няколко седмици. След известно време атаките се повтарят. В областта на ставите се появяват възли - тофи. В резултат на патологичния процес страдат ставния хрущял и лигаментния апарат и постепенно настъпва деформация на ставите.

Реактивен артрит

Възпалението на ставата се развива след известно време на фона на хламидия, псевдотуберкулоза или друга инфекция. Малките стави на крайниците (понякога симетрични) страдат, а големите впоследствие могат да бъдат ангажирани. Симптомите са подобни на подагра. Понякога тези две заболявания могат да бъдат разграничени само по резултатите от кръвен тест: при реактивен артрит се открива С-реактивен протеин, при подагра - повишено съдържание на пикочна киселина.

Атаките се редуват с ремисии, промените в ставите са нестабилни, в интервалите между пристъпите могат напълно да изчезнат. Рядко се появяват усложнения - могат да бъдат засегнати сърцето, бъбреците и други органи.

Добрата новина е, че днес на пазара можем да открием и много иновативни и напълно натурални продукти, които помагат за ефективно намаляване и облекчаване на болките в ставите. Такъв продукт е Ставифлекс, който представлява билков балсам, действащ бързо и подпомагащ възстановяването. Разгледайте мнения и отзиви за Staviflex и се убедете сами!