Рак на яйчниците - симптоми и видове

Ракът на яйчниците започва в яйчниците, чифт органи с големината на орех в таза на жената, и може да се разпространи от яйчниците в други части на тялото. Обикновено има три вида рак на яйчниците: епителни, стромални тумори на половия мозък и тумори на зародишните клетки.

Епителният рак на яйчниците е най-често срещаният вид и се развива от тъканите, които покриват повърхността на яйчника. Той е взаимозаменяем и се лекува по същия начин като рака на фалопиевата тръба и перитонеума (лигавицата на корема и таза).

Стромалните тумори на половия мозък възникват в тъканите, които държат яйчника заедно и произвеждат хормони. Те често се проявяват като маса в таза и отделят излишни хормони, които могат да доведат до необичайно вагинално кървене, задълбочаване на гласа, окосмяване по мъжки модел и други симптоми.

Герминативно-клетъчните тумори възникват в яйцеклетките (клетките, от които се образуват яйцеклетките). Тези редки тумори се проявяват като тазова маса и често се наблюдават при деца и тийнейджъри.

Тъй като обикновено не се диагностицира, докато не достигне напреднал стадий, ракът на яйчниците често е смъртоносен. Но можете да помогнете да се предпазите, като знаете дали сте изложени на риск и разпознавате симптомите.

Симптомите при рака на яйчниците често са едва доловими и неясни и включват:

 • подуване на корема
 • болки в таза или корема
 • проблеми с храненето или чувство за ситост по-рано от обичайното
 • промени в симптомите на уриниране (необходимост от често или постоянно ходене)
 • умора
 • разстроен стомах
 • болки в гърба
 • болка по време на секс
 • запек
 • промени в менструацията
 • подуване на корема при загуба на тегло

Тези симптоми могат да бъдат приписани на много други доброкачествени или негинекологични заболявания; поради това много жени могат да изпитат значително забавяне в диагностицирането, което може да компрометира шансовете им за излекуване.

Заболяването в ранен стадий често е лечимо с подходящо лечение. За съжаление, 75-80 % от жените с напреднал стадий на заболяването при поставяне на диагнозата, макар и лечими, имат много по-малък процент на излекуване. Ако имате някой от горепосочените симптоми, моля, обсъдете ги с вашия лекар и не се страхувайте да потърсите второ мнение.

Приблизително 1 от 78 жени ще бъде диагностицирана с рак на яйчниците през живота си. Рискът е по-висок при по-висока възраст, анамнеза за безплодие или ендометриоза, предишна употреба на талк и затлъстяване. Съществуват фамилни генетични синдроми, които значително увеличават риска от рак на яйчниците и други видове рак. Ето защо жените с лична или фамилна анамнеза за рак на яйчниците, гърдата, матката, дебелото черво или други видове рак трябва да се консултират с лекаря си за извършване на генетична оценка. Често са възможни стратегии за скрининг или намаляване на риска, като например операция за отстраняване на гинекологични органи и/или използване на орални контрацептивни таблетки.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram