С повече от 60% е нараснал дeлът на неизплатените бързи кредити

Изминалата година беше трудна и сега, когато се вижда равносметката в цифри, можем само да го потвърдим. Фирмите, които отпускат бързи кредити изпращат данни редовно за бройката на кредитите, които не се изплащат. Тези данни се събират и сравняват със същият период от миналата година, както и с предходното тримесечие. Както сами знаете, 2020 година беше истинско предизвикателство и това се вижда и по предоставени данни за бързи кредити. Според Микро Кредит, над 60% са се увеличили кредитите, които не са били изплащани през декември 2020 г. сравнено със същия месец предходната година. Над 30% пък е увеличението спрямо септември 2020 г.

Имаше ли увеличение на изтеглените бързи кредити?

Това обаче не е единственото нещо, което се е увеличило. През 2020 г. общият размер на отпуснатите бързи кредити е нараснал на 3.07 млрд. лева, спрямо 2.9 млрд. лева за 2019 г. Това на практика означава, че много хора са имали нужда от бързи пари и са потърсили услугите на този вид компании. Нека да не забравяме обаче, че обикновено бързите кредити са сравнително малки суми, които се връщат за няколко месеца. Тоест много вероятно е от тези 2.9 млрд. лева през 2019 г. голяма част от кредитите да са изплатени, след това други хора да се взели нови бързи кредити и да се е стигнало до размера от 3.07 млрд. лева.

Важен факт е и че по време на карантината имаше период, в който според разпоредбите не трябваше да се начисляват лихви за забавени вноски. Много хора обаче, нямайки доверие на своите фирми за кредитиране са пуснали жалби за именно такова начисляване на лихви към КЗП. Хубаво е бърз заем да се тегли след, като сте прочели полезните съвети на КЗП при теглене на бърз кредит.

две жени обмислят бърз кредит

Какво се промени в закона през 2020 г. засягащо бързите кредити?

От гледна точка на законодателството през 2020 г. се въведоха някои промени, които със сигурност ще подобрят бранша. Въведе се таван на разходите по бързите кредити, който да е ограничен от двойния размер на главницата. С други думи, ако вноската по кредит е 100 лв. и към нея се начисляват 7 лв. лихви, то ако се случи така, че кредитополучателят не може да изплаща заема си, общото задължение на месечна база да не възлиза на повече от двойната главница, тоест 200 лв. Това ограничение се наложи, заради неправомерните практики, използвани от участници в бранша. Заради това е и толкова важно винаги да се доверявате на кредитна фирма, която има добро име и е отговорна към клиентите си, че винаги ще изпълнява добри практики.

Заключение

За съжаление, 2020 година наистина не беше добра от финансова гледна точка. Икономистите определено имат резервирано отношение и по въпроса за 2021 година. Не само от страна на длъжниците и непогасяваните кредити, ами и относно влошаването на цялата икономическа обстановка. Когато се влоши икономиката на дадена страна, се влошават инвестициите, от там и пазара на труда, нивото на работната заплата и тн. Това, с което страната ни обаче със сигурност може да се гордее е че все още сме далеко от този склон и рискът да стигнем до него, не е толкова голям. Макар и данните от просрочените кредити да са малко стряскащи, то се очаква следващите месеци, с постепената ваксинация и отпускане на мерките, нещата да се успокоят и да продължим с добрия ръст на икономиката.