Стъклоповдигачи: какво представляват и как работят?

Стъклоповдигачи: какво представляват и как работят?

Наименованието “стъклоповдигач” или “регулатор за прозорец” се отнася до устройство, което позволява на автомобилните стъкла да се движат нагоре и надолу.

Макар да се числят към второстепенните резервни части, стъклоповдигачите са изключително важни и е добре да сте наясно как да ги изберете, ако ви предстои тяхната смяна.

Как да изберете правилния стъклоповдигач? 

Определете местоположението на регулатора (стъклоповдигача)

Първото, което трябва да направите е да определите местоположението на стъклоповдигача, който искате да замените. 

Това е много важно, тъй като има значение дали се нуждаете от нов стъклоподемник на предните или на задните прозорци, или на прозорците от лявата или от дясната страна.

Ако не сте сигурни какъв стъклоповдигач трябва да закупите (преден, заден, ляв или десен), препоръчваме ви да се консултирате със служителите от магазина за авточасти, от който пазарувате. Те ще ви насочат към правилния избор, след като ви изслушат.

Определете типа на задвижване на стъклоподемника

Следващото, за което е добре да помислите е с какъв начин на задвижване да е елементът: с механично или с електрическо.

Това е лесно за определяне, тъй като единственото, което трябва да сторите е да погледнете дали от вътрешната страна на вратата има ръчка или  бутон.

Ако имате ръчка, която завъртате, когато искате да свалите или вдигнете прозореца, тогава ви е нужен механичен или ръчен стъклоповдигач. Ако натискате копче, тогава ви трябва електрически регулатор.

И още нещо. Ако вашето превозно средство е по-стар модел, най-вероятно ще имате нужда от механичен или ръчен регулатор на прозорци, докато ако автомобилът ви е произведен през последните 10 - 15 години, то най-вероятно ще ви е необходим електрически стъклоповдигач.

Уверете се, че купувате правилния модел за вашия автомобил

Щом сте наясно какъв стъклоповдигач ви е необходим според местоположението и задвижването му ви остава само да се уверите, че купувате подходящия модел и тип за вашата марка и модел автомобил.

Предполагаме се досещате, че най-бързия и лесен начин да направите проверката е като проверите в книжката данните на вашия автомобил (модел, марка и година на производство на МПС - то).

Причини, поради които стъклоповдигачите се повреждат

Едни от най-често срещаните причини за повреда на регулаторите за прозорци е износването или скъсването на кабелите, зъбните колела или повреда в електродвигателя (при електрическите стъклоповдигачи).

Как да разберете, че стъклоповдигача не работи правилно?

Добрата новина е, че ако някой от компонентите на регулатора са повредени, износени или деформирани няма как да  не забележите почти веднага.

И все пак, ето какви са признаците, че е време на помислите за смяна на този елемент:

  • Прозорецът не се отваря и затваря гладко - Ако забележите, че движението на стъклото нагоре - надолу става все по-трудно и чувате скърцане или други звуци, докато се движи, това най-вероятно означава, че някой от елементите на стъклоповдигача е повреден.
  • Прозорецът изобщо не се движи - Обикновено този проблем се проявява при електрическите прозорци и означава, че мотора, някое реле или друга електрическа част на стъклоповдигача е повредена.
  • Прозорецът сам пада надолу - Този проблем може да се появи както при механичния, така и при електрическия стъклоповдигач и означава само едно - нуждаете се от нов регулатор.

Можете ли сами да смените стъклоповдигача?

Разбира се, ако имате необходимите инструменти и познанията да го направите, можете и сами да извършите смяната на тази авточаст.

Но ако търсите нашето мнение, то ние ви съветваме да оставите смяната му на професионалистите от вашия сервиз. 

Даваме ви този съвет, тъй като това е една доста специфична част, която изисква да бъде сменена много професионално, прецизно и без никакви грешки.

Стъклоповдигачи: какво представляват и как работят?

Източник снимка: pixabay.com

От къде да закупите вашия регулатор за автомобилни прозорци?

Всички магазини за продажба на авточасти предлагат стъклоповдигачи, но ако държите на качеството на продуктите, които купувате, можете да разгледате предложенията на един от водещите магазини за авточасти - nag.bg. 

На страниците на онлайн магазина ще откриете широка гама от модели механични и електрически стъклоповдигачи на много достъпни цени.

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram