Важните моменти при покупка на жилище с ипотечен кредит

Покупката на мечтания дом е сред най-значимите и вълнуващи събития за много от нас, но процесът от първоначалната идея до влизането във владение може да бъде дълъг и изпълнен с трудности. За да избегнете честите грешки, с които се сблъскват новодомците, е важно да стартирате подготовката навреме и да се информирате за предизвикателствата, които могат да ви отдалечат от желаното бъдещо жилище. 

 

Важните моменти при покупка на жилище с ипотечен кредит

Източник на изображение: pexels.com

Подготовката е ключът към успеха

След първоначалното решение за покупка трябва да си отговорите на няколко ключови въпроса. Какво е приоритетно за вас при избора и с кои изисквания можете да направите компромис? Практиката показва, че перфектен имот, който покрива всички лични предпочитания, рядко съществува и ако нямате ясна представа какво точно искате, рискувате да загубите време и ресурси в безрезултатно търсене. Ето защо е изключително полезно да съставите списък с основните критерии - местоположение в близост до работното място, вид строителство, размер и функционалност, възвръщаемост на инвестицията, репутация на  инвеститора/строителя и т.н.

В същото време трябва да бъдете сигурни относно бюджета, който можете да отделите, и поради тази причина консултациите с кредитен банков специалист трябва да вървят успоредно с активното търсене на дом. По този начин ще елиминирате вероятността за разочарование, ако се спрете на жилище, което не можете да си позволите.

Иновативни за купувачите

Сред най-ефективните решения, с които можете да избегнете подобни нежелани ситуации, е онлайн платформата dskhome.bg, която предлага на потребителите възможността да планират в детайл всеки следващ ход – да открият и сравнят разнообразие от оферти за покупка на имоти в цялата страна, да проучат динамиката и тенденциите на пазара чрез автоматизирани анализи, да изчислят параметрите по ипотечното кредитиране и да заявят персонална среща с банков експерт. 

Този паралелен подход дава шанс да откриете както най-подходящото за вас жилище, така и да изберете правилните финансови продукти спрямо индивидуалните нужди.

Финансирайте умно

Повечето купувачи на имотния пазар стандартно покриват до 20 - 30% от исканата сума, а за останалата част разчитат на ипотечен кредит. Към бюджета си обаче е необходимо да предвидят и допълнителните такси, комисионни, застраховки и данъци, както и достатъчно парични средства при нужда от ремонтни дейности. 

Базирайки се на доходите и спестяванията на бъдещите собственици, калкулаторът на dskhome.bg дава обективни рамки на финансовите възможности и максималната стойност на жилището, което биха могли да си позволят. Тези насоки могат да помогнат както със стесняването на търсенето, така и с достигането на оптимални параметри по кредита. 

Едно от големите предимства на портала са спестените разходи. Интерактивната екосистема dskhome.bg осигурява редица безплатни услуги, включително автоматизирана пазарна оценка на дадено жилище и подготовка на различни документи, свързани с кандидатстването за ипотечен кредит и сключването на сделка. В допълнение само до 30.04.2023 г. разглеждането и одобрението на жилищен кредит за имоти със сертификати за енергийни характеристики А, А+ и В става напълно безплатно за потребителите, които кандидатстват онлайн или на място в удобен за тях офис.  

Доверете се на експертите 

Персоналното внимание и дългогодишната експертиза на банковите консултанти гарантират спокойствието и гладкото протичане на цялостния процес по кредитирането, а професионалните насоки и бързата онлайн консултация със сигурност спомагат за бързо преминаване през стъпките за закупуване на имот.

Въпреки това, ако все още търсите или сте в начален етап на придобиване на мечтаното жилище, не пропускайте да се възползвате от опцията за предварително одобрение за кредит по доходи с валидност 3 месеца. С тази възможност можете да покажете своето сериозно намерение и да пристъпите към покупката веднага, щом харесате своя нов дом.  

Независимо дали искате къща или апартамент, в които да живеете или да инвестирате спестяванията си, препоръката ни е да намерите баланса между съветите на експертите, проучването на пазара и наличните оферти и обективността при търсенето.