Възпаление на венците: какви са разликите между гингивит и пародонтит?

Правилната ежедневна орална хигиена и редовните прегледи при зъболекар ни позволяват да поддържаме здрава устна кухина и постоянно да проверяваме за евентуални проблеми, за да се намесим своевременно и да ги отстраним. Какво се случва, ако хигиената и профилактичните прегледи са недостатъчни? Устната кухина става нездрава и може да страда от заболявания на венците като гингивит и пародонтит.
Обсъждаме тези две заболявания на венците с помощта на информация от дентална клиника IG Dental.

Какво представлява гингивитът?

Гингивитът е възпаление на венците, което се дължи на натрупването на бактериална плака по зъбите. Това възпаление, което обикновено причинява зачервяване или подуване на венците, е реакция на организма към бактериите, натрупани в устната кухина.
Ако гингивитът бъде открит от зъболекаря и бъдат предприети бързи действия, здравето може да бъде възстановено за кратко време. Ако това не се случи обаче, симптомите могат да се задълбочат до най-сериозното заболяване на венците - пародонтит.

Какво представлява пародонтитът?

Пародонтитът е хронично възпалително заболяване на венците, предизвикано от бактериални микроорганизми.

Това заболяване води до тежко хронично възпаление, което разрушава опорния апарат на зъба и може да доведе до загуба на зъба. Пародонтитът винаги започва с възпаление на венците (гингивит) и може да се разпространи под венците и по корените на зъбите. Това може да доведе до трайно увреждане на тъканите (или "пародонталните връзки") около зъбите и поддържащата ги кост.

Думата "пародонтит" произлиза от "periodontium", което означава "заобикалящ (peri) зъба (odonto)". Следователно пародонтът включва всички компоненти, които задържат зъба в челюстната кост: венеца, костта, закотвящите влакна и закотвящата структура на повърхността на корена (цимент).

При здравия зъб пародонтът обгръща целия корен. Когато пародонтитът се прояви в тежка форма, зъбите започват да се разхлабват, докато не паднат. Пациентът с пародонтит може да има естетични, функционални (неправилно дъвчене) и фонационни (затруднен говор) проблеми.

Добрата новина е, че ако се открие и лекува, процесът, причинен от пародонтит, може да бъде спрян и здравето на венците да бъде възстановено.
Какви са симптомите на пародонтита?

Както вече беше съобщено, пародонтитът винаги започва с гингивит. Един от първите признаци е кървенето на венците по време на ежедневната устна хигиена с четка и паста за зъби. Възможно е венците да изглеждат зачервени и подути, а освен това по зъбите може да се забележи слой бактериална плака. Ако последният не бъде отстранен чрез правилно почистване на зъбите, той се "минерализира" и се превръща в твърди отлагания, известни като зъбен камък, които не могат да бъдат отстранени с обикновена четка за зъби. Ако не се лекува, гингивитът може да се развие в пародонтит.

Симптомите се влошават и проявяват с:

  • засилено кървене от венците (при пушачите този симптом може да е по-слабо
  • забележим поради ефекта на никотина върху кръвоносните съдове, но също толкова силен).
  • лош дъх
  • промени в разположението на зъбите
  • зъбите изглеждат "по-дълги" (венците се прибират).
  • болка.

Често човек не знае за наличието на пародонтит, докато не навърши 40 или 50 години, когато голяма част от уврежданията стават видими. Зъболекарят обаче може да открие признаците на заболяването много по-рано по време на стоматологичен преглед.
Каква е разликата между гингивит и пародонтит?

Гингивитът е възпаление, ограничено до линията на венците, докато при пародонтита има загуба на челюстна кост, пародонтални връзки и цимент на корена. При гингивита все още няма загуба на структурите, които държат зъбите на място. Това означава, че добрата устна хигиена у дома може да спре гингивита и да възстанови здравите венци. При пародонтита, от друга страна, след като възпалението е причинило загуба на костна тъкан, е трудно да се възстановят щетите. Лечението на пародонтита изисква повече от добра устна хигиена у дома. Тя се нуждае от професионално лечение от зъболекар или пародонтолог.

 

Copyright 2021 - Lifetime.bg
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram