Видове барбекюта и кое е най-подходящо за вас

С наближаването на пролетта и лятото идват и събиранията в градината със семейството и приятелите. И какво по-хубаво от това да имате възможността да си приготвите вкусни гриловани зеленчуци и месо на барбекю.

Ако все още нямате барбекю, но обмисляте да се сдобиете  с такова, то сигурно се чудите кое е най-доброто за вас. Днес на пазара има огромно разнообразие от видове и модели с най-различни характеристики. За да улесним вашия избор и максимално да ви помогнем, сме ви подготвили полезна информация за основните видове барбекюта, които можете да си вземете.

Газови барбекюта

Газовите барбекюта са едни от най-разпространените видове, които можете да намерите на пазара. Те са най-подходящи за използване в градината. Този тип барбекюта работят с природен газ или пропан-бутан. 

Това, което ги прави толкова предпочитан и удобен вариант е, че те загряват изключително бързо. С газовите барбекюта можете много лесно да приготвите всякакъв вид месо, риба или зеленчуци без да се налага да сте отличен кулинар. В същото време се почистват и много лесно.

Препоръчително е газовите барбекюта да бъдат изработени от неръждаема стомана, месинг или чугун. Това се отнася и за самата скара върху която ще се приготвя храната. Тя трябва да бъде изработена от неръждаема стомана. В допълнение е добре да избирате модели барбекюта, които са с плавно регулиране на температурата, а не с определени степени.

Едни от най-големите недостатъци на тези барбекюта е, че са доста по-скъпи от останалите видове. В същото време с тях няма да получите онзи леко опушен вкус, който класическите барбекюта придават на грилованата храна.

Барбекюта на дървени въглища

Барбекютата на дървени въглища са си класика сред различните видове и модели.

Те са много по-усъвършенствани и разработени от останалите видове барбекюта. При тях се изисква да си набавите дървени въглища и малко повече търпение. 

Но ако трябва да си говорим за приготвената на тях храна и нейния вкус, то тя с нищо не отстъпва пред останалите. Месото, което е изпечено на такъв тип барбекюта има онзи специфичен опушен вкус, който само при барбекютата може да се докара, освен това то става много по-сочно и вкусно.

Недостатъците на барбекютата на дървени въглища са, че приготвянето на храната върху тях изисква много повече време отколкото ако се приготвя на газовите или електрическите барбекюта. Друг минус е, че изискват доста старателно почистване след всяко едно използване на скарата.

Електрически барбекюта

Това са третият основен вид барбекюта, който ще срещнете на пазара. Това, с което основно се различават от другите два вида барбекюта е, че този тип скари се нуждая от електричество, за да могат да работят. Те нямат нужда от зареждане на газ, дървени въглища и необходимост от запалване. Единственото, което трябва да направите е да ги включите в контакта, след което можете много бързо и лесно да си приготвите каквото пожелаете.

Електрическите барбекюта са най-подходящи за хора, които живеят в апартаменти. Тези уреди могат да се използват на терасата, а дори и на закрито вътре в апартамента в зависимост от модела, който сте си избрали. 

Единственият минус е, че ако искате да ги използвате някъде в градината, трябва да предвидите удобно място, където да можете да ги включите. Друг недостатък на този тип барбекюта е, че с тях не може да се придаде типичния вкус на грилованата храна.

Барбекютата са чудесно допълнение във всеки един дом. Те са идеалното решение за големи семейни събирания, тъй като с тях много бързо и лесно можете да приготвите вкусна храна . Това кой вид да изберете е свързан изцяло с вашите предпочитания и това дали искате скара за дома или за градината. Едно е сигурно, барбекютата никога не са излишни.