Видове матраци и какво трябва да знаем за тях

Ако напоследък не спите добре, въртите се и се събуждате често, а сутрин сте изморени и схванати си задайте въпроса: “Кога за последен път смених матрака?” И ако той е на повече от 7 години не мислете повече, а тичайте към магазина за покупка на нов.

Видове матраци и какво трябва да знаете за тях 

Ако не сте правили подобна покупка дълго време ще се изненадате от широката гама, в която днес се предлагат. Възможно е дори да ви е трудно да изберете вашия матрак, особено ако не сте наясно с основните видове и техните плюсовете и минуси. Спокойно. Ние сме тук, за да ви помогнем да направите информиран избор.

Добре е да знаете, че…

Видовете матраци , които се предлагат са седем, но четири от тях са много популярни и съответно най-търсени: пружинни, мемори, латексови и хибридни.

Пружинни

Пружинните са класически, предлагат се на достъпни цени и съответно са сред най-търсените. Сърцевината им се състои от навити бонел пружини, които могат да бъдат или свързани една с друга или всяка пружина да е в “торбичка”. Тази сърцевина е обвита от калъф от полиуретанова или мемори пяна, което му осигурява добър комфорт. Плюсовете на пружинните матраци са: достъпната цена, разнообразието от модели и размери и голямата им издръжливост. Най-големият им плюс обаче е, че поради пространството между пружините матрака има много добра циркулация на въздух, което е страхотно, ако обичате да спите на по-хладно.

Този вид е подходящ за хора, които търсят стабилна опора на гърба, издръжливост, добра въздушна циркулация и достъпна цена.

Латексови

Матраците от латекс са популярни с фантастичното си охлаждане и комфорт. Според вида на латексовата пяна се делят на естествени и синтетични матраци. Моделите от естествена латексова пяна са много удобни, комфортни, екологични, но и доста скъпи. Тези от синтетичен материал също са много удобни, но не толкова екологични. За сметка на това обаче можете да ги откриете на прилични цени.

Латексовите матраци са подходящи за хора, които искат добро охлаждане, отзивчивост, първокласен “отскок” и добра опора на тялото. 

Мемори

Този материал е разработен през 70 - те години на 20 - век и първоначално се е използвал за възглавниците и седалките на самолетите за защита на пътниците в случай на самолетна катастрофа. Производителите на матраци скоро след това открили, че това е материал, който може да предложи изключителен комфорт и удобство по време на сън. Затова започват да произвеждат матраци от мемори пяна и както и сами знаете, днес това са едни от най-популярните и харесвани продукти за сън.

Едно от уникалните качества на матраците от мемори е, че приемат формата на тялото на спящия, а след като той стане матрака възвръща първоначалната си форма. Другото тяхно страхотно свойство е възможността за изолиране на движението. Казано иначе, ако спите двама души на леглото и единия се върти, сяда, става и ляга през цялата вечер вие няма да усетите нито едно негово движение и ще спите непробудно.

Мемори матраците са за хора, които спят на една страна или които искат да облекчат болките и напрежението във врата и гърба.

Видове матраци и какво трябва да знаем за тях

Хибриди

Хибридните матраци са необичайна комбинация между традиционните пружинни матраци и тези от мемори. Осигурявайки най-доброто и от двата свята, хибридните видове предлагат добро контуриране (приемане формата на тялото), изолиране на движението в съчетание с подкрепата на матраците с пружини. Терминът “хибрид” обаче се използва много свободно, затова, ако се спрете на него трябва да сте доста внимателни. Казваме го, тъй като хибридни се предлагат матраци с различни дебелини на мемори пяната и е възможно в някой магазин да ви предложат като “хибрид” матрак с дебелина на пяната от 3,8 - 4 см. А това което означава, че всъщност ще купите обикновен пружинен матрак на цената на хибриден. Добре е да помните, че за да е един матрак хибриден, то пяната трябва да е поне 8 см.

Този вид матраци са подходящи за хора, които търсят добра опора и охлаждане, удобство и комфорт на съня.