Зеленчуци, който не ... сади!

Всеки знае тази популярна детска песничка за зеленчуците, но както е видно от заглавието ние няма да говорим за ползата от консумирането им, а за отглеждането им. Пролетта е времето, когато запалените градинари вече „чуват“ зова на градината и са нетърпеливи да започнат сеитбата на зеленчуци. При нас ще намерите изключително разнообразие от семена за зеленчуци. Богатият ни асортимент включва както традиционни зеленчуци, така и такива, които по-рядко ще срещнете в българските градини: аспержи, кейл, кресон, манголд, цикория, ревен и още много други. За експериментаторите и любителите на екзотичното предлагаме интересни сортове традиционни зеленчуци – шоколадов пипер, черен домат, бял домат, лилави, жълти, бели репички и още, и още... Потопете се в морето от семена, което предлагаме в нашия онлайн магазин. 

Но начинаещият градинар има купища въпроси и неясноти: кога да започна да засявам, да подготвям ли предварително разсад или може да засея семената директно в градината...

Можете да отгледате разсад и за това сме писали много статии със съвети, които можете да намерите в рубриката ни Актуално и полезно в сайта ни. 

Но ако не сте си подготвили разсад, можете спокойно да пристъпите към директна сеитба. 

В зависимост от сроковете на сеитба основните зеленчукови култури се разделят в следните групи:

Кои зеленчуци да засеем първи?

Зеленчуци, който не ... сади!

Добре е първо да засеете по-студоустойчивите зеленчуци като боб, грах, репички, моркови, пащърнак. Те са издръжливи на по-хладно време и се развиват добре и при по-ниски температури.

Летният чесън за производство на глави се засажда в началото на пролетта. Засаждат се само външните скилидки и е много важно посадъчният материал да е здрав, защото в противен слуай може да заразите почвата, а заедно с това и всяка следваща реколта. Затова ви съветваме да обеззаразите добре скилидките чесън, които планирате да засадите.

Сега е времето и за сеитба на лука за производство на глави. Може да засеете семена или арпаджик. Изберете проветриви, богати на хранителни вещества почви, добре дренирани и добре огрявани от слънцето и чисти от плевели.

Грах - семената на граха могат да се засяват директно на открито, когато почвата е обработена и достатъчно топла за поникването им (около +5°C). Важно е да изберете добре осветено място с плодородна и дренирана почва. При засаждане, разстоянието между растенията трябва да бъде около 10 см, а между редовете - около 45 см.

Боб - Преди да засеете семената е препоръчително да ги накиснете за 12-24 часа във вода, за да ускорите покълването. Когато температурата на почвата достигне +7°C, можете да започнете сеитбата. Разстоянието между семената трябва да бъде около 15 см, а между редовете - 60-75 см.

Репички - Сеитбата на репички може да започне, когато температурата на почвата се повиши до +6°C. Изберете място с добро осветеност и плодородна, рохкава почва. При засяване на семена спазвайте разстояние около 2,5-5 см между тях и 15-20 см между редовете. Тази схема ще осигури достатъчно пространство за развитие на репичките и ще предотврати тяхната деформация.

Моркови - За успешно отглеждане на моркови изберете добре осветено място с рохкава, плодородна почва. Избягвайте тежки и прекалено влажни почви, тъй като това може да доведе до деформация на кореноплодите. Семената на морковите могат да се засяват директно в земята, като се оставя разстояние около 3-5 см между тях и 20-30 см между редовете. Редовното поливане и поддържането на равномерна влажност на почвата е ключов фактор за успешен растеж на морковите. Изсушаването на почвата може да доведе до напукване на кореноплодите, а излишната влага може да причини гниене.

Пащърнак - Засяването на пащърнак е възможно при температура на почвата около +5 °C. За да отглеждате успешно този зеленчук, изберете място с добра осветеност и плодородна почва. Почвата трябва да е рохкава и добре дренирана, за да позволи свободен растеж на кореноплодите. При засяване на семена от пащърнак, спазвайте разстояние от около 5 см между тях и 30-40 см между редовете.

За да се радвате на богата реколта, препоръчваме подхранването на културите с органични торове. Нашите агрономи са на Ваше разположение при всички възникнали въпроси, относно отглеждането на зеленчуци.